
02.07.2023 - Tensiunea arterială are două valori, denumite „sistolică” și „diastolică”. Valoarea mai mare, citită prima, denumită „tensiunea sistolică”, este determinată în principal de forţa cu care inima trimite sângele în artere. Valoarea mai mică, citită a doua, denumită „tensiunea diastolică”, este determinată în principal de rezistenţa pereţilor arterelor. Potrivit specialiștilor care scriu pe portalul Societăţii Române de Cardiologie, tensiunea arterială (prescurtată adesea în actele medicale ca „TA”) se măsoară în milimetri coloană de mercur (mm Hg). Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt: mai puţin de 130 mm Hg tensiunea sistolică și mai puţin de 85 mm Hg tensiunea diastolică.
Dietele sănătoase pentru inimă sunt cele care se concentrează pe scăderea aportului de sare și pe creșterea aportului de calciu și potasiu prin alimentaţie. Vegetarienii și veganii, în special, tind să aibă tensiunea arterială semnificativ mai scăzută și un risc mai mic de hipertensiune arterială decât nevegetarienii, în parte datorită legumelor și fructelor (și fibrelor) pe care le consumă.
Ce alte alimente pot ajuta? Specialiștii recomandă să ne asigurăm un aport între 1.000 și 1.300 de miligrame de calciu în fiecare zi din alimente precum lapte și iaurt. Un raport din baza de date Cochrane, constituit pe recenzii sistematice, a evidenţiat că un aport de 1.500 mg a fost chiar mai eficient.
Acizii grași omega-3 din seminţele de in par a fi deosebit de benefici pentru prevenirea hipertensiunii arteriale. Acestea pot fi păstrate timp îndelungat la congelator și râșnite, apoi presărate peste iaurt sau consumate împreună cu cereale la micul dejun ori pe post de pesmet. Măcinarea este importantă pentru că organismul uman nu poate extrage substanţele nutritive din seminţele întregi. Măcinate însă, specialiștii spun că putem consuma până la două linguri pe zi, cu efecte notabile.
Printre sfaturile evidenţiate de experţi în Journal of Nutrition se mai găsesc recomandarea de a consuma din belșug usturoi, care are numeroase beneficii pentru sănătate, și cea de a bea ceai de hibiscus, foarte util în prevenirea și chiar ameliorarea tensiunii arteriale crescute.
sursa: semneletimpului.ro
Dietele sănătoase pentru inimă sunt cele care se concentrează pe scăderea aportului de sare și pe creșterea aportului de calciu și potasiu prin alimentaţie. Vegetarienii și veganii, în special, tind să aibă tensiunea arterială semnificativ mai scăzută și un risc mai mic de hipertensiune arterială decât nevegetarienii, în parte datorită legumelor și fructelor (și fibrelor) pe care le consumă.
Ce alte alimente pot ajuta? Specialiștii recomandă să ne asigurăm un aport între 1.000 și 1.300 de miligrame de calciu în fiecare zi din alimente precum lapte și iaurt. Un raport din baza de date Cochrane, constituit pe recenzii sistematice, a evidenţiat că un aport de 1.500 mg a fost chiar mai eficient.
Acizii grași omega-3 din seminţele de in par a fi deosebit de benefici pentru prevenirea hipertensiunii arteriale. Acestea pot fi păstrate timp îndelungat la congelator și râșnite, apoi presărate peste iaurt sau consumate împreună cu cereale la micul dejun ori pe post de pesmet. Măcinarea este importantă pentru că organismul uman nu poate extrage substanţele nutritive din seminţele întregi. Măcinate însă, specialiștii spun că putem consuma până la două linguri pe zi, cu efecte notabile.
Printre sfaturile evidenţiate de experţi în Journal of Nutrition se mai găsesc recomandarea de a consuma din belșug usturoi, care are numeroase beneficii pentru sănătate, și cea de a bea ceai de hibiscus, foarte util în prevenirea și chiar ameliorarea tensiunii arteriale crescute.
sursa: semneletimpului.ro