ANM: În decembrie, orice episod de răcire a vremii poate să aducă lapovită și ninsoare

19.11.2022 - Toamna s-a cam lăsat aşteptată, dar de-acum şi-a intrat serios în drepturi. Temperaturile au scăzut simţitor, ceaţa apare tot mai des şi în tot mai multe regiuni, burniţa şi-a făcut şi ea apariţia, iar la munte a nins. Potrivit, ANM, în nord-estul ţării vremea se va răci semnificativ, iar în celelalte regiuni valorile termice se vor menține în general peste mediile specifice acestei date.
Florinela Georgescu, director executiv ANM:  "Oricând, orice episod de răcire a vremii în luna decembrie poate  să aducă precipitații solide, deci lapoviță și ninsoare."
Meteorologul spune că sunt semnale că în luna decembrie ar putea fi mai multe precipitații, deci asta ar putea însemna și ninsoare.
"Există o probabilitate destul de mare ca și în acest an fenomenele cele mai severe de iarnă să fie în ianuarie și februarie, și în prima parte a lunii martie", spune meteorologul.
"Tendința este de a avea ierni tot mai blânde, cu mai puțină ninsoare. Dar nu putem niciodată să eliminăm posibilitatea fenomenelor severe, chiar dacă pe durate mai scurte", explică directorul ANM.
"E bine să ne pregătim pentru o iarnă cum ar trebui ea să fie la noi în țară, o iarnă normală. Normalul la noi în țară înseamnă și probabilitatea unor episoade mai severe", conchide Florinela Georgescu.
În zilele următoare, înnorările vor fi persistente în nordul, centrul, estul și sud-estul țării, unde mai ales pe parcursul zilei va ploua pe arii extinse, iar în rest cerul va fi temporar noros. În nordul Carpaților Orientali treptat vor predomina ninsorile și local se va depune strat de zăpadă.
Precipitații mixte vor fi și în zona montană înaltă din rest, în general la altitudini de peste 1.700 m, precum și în nordul Moldovei și posibil în estul Transilvaniei.

sursa: TVR