Au început înscrierile la clasa pregătitoare. Practica vizelor de flotant pentru a intra la școală se perpetuează

01.04.2025 - Au început înscrierile la clasa pregătitoare şi implicit emoţiile pentru părinţi. Cei care vor să prindă un loc într-o şcoală de renume au căutat intens persoane care să îi ajute cu vizele de flotant. Acum aşteaptă cu nerăbdare să se regăsească pe liste în clasa dorită. Practica vizelor de flotant este valabilă de ani buni, însă nimeni nu o poate bloca atâta vreme cât legea permite asta.
La ora şapte dimineaţa primii părinţi erau deja la poartă Şcolii Gimnaziale Herăstrău, una dintre cele mai căutate din nordul Bucureştiului. Planul de şcolarizare prevede aici şase clase pregătitoare însă numărul de locuri ar putea fi suplimentat. În doar câteva ore de la startul înscrierilor prima clasă era deja formată.
Adriana Nicolae, director adjunct Şcoala Gimnazială Herăstrău, Bucureşti: Ne dorim din suflet să nu fie mai mulţi, pentru că asta înseamnă o varianta de trei schimburi. Într-adevăr mai este necesară o şcoală, pentru că la numărul mare de copii care vin nu se poate altfel rezolva problema şi nu este variantă că vin cu flotant, este variantă că într-adevăr cartierul s-a întinerit foarte mult. Sunt familii tinere care au doi şi trei copii şi este neapărat nevoie de încă o şcoală.
Şi la Şcoala Gimnazială 79 vor fi şase clase pregătitoare. Dar foarte probabil, nu vor fi suficiente.
Elena Liliana Murguleț, directorul Şcoala Gimnazială 79, Bucureşti: La cinci jumătate dis de dimineaţă cineva a fost la poartă să-şi înscrie copilul. Aici 80% sunt cu viză, dar asta înseamnă rezidenţă şi atâta vreme cât în metodologie rezidenţa este asimilată ca domiciliu sunt în circumscripţia noastră şcolară.
Unii directori propun reorganizarea reţelei şcolare. Până atunci însă vizele de flotant rămân la putere.
În Bucureşti interesul părinţilor pentru anumite şcoli renumire este atât de mare încât aceştia încep procesul de căutare a unei vize de flotant cu multe luni înainte de debutul înscrierilor. Şi plătesc pentru acest lucru sume care ajung şi la 300 de euro.
Înscrieri la clasa pregătitoare se fac până pe 6 mai. Pe 21 mai vor fi afişate listele cu elevii înmatriculaţi şi numărul de locuri rămase libere.
Radu Burcea, director adjunct Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon”, Timişoara: În această etapă, prima etapă de înscriere, au prioritate copiii ai căror părinţi au adresa în circumscripţia noastră şcolară. Dacă numărul de locuri e mai mare decât cei înscrişi din circumscripţie, atunci putem acceptă şi din afară, pe criterii specifice.
Adrian Nicola, director Şcoala Gimnazială din comună Dumbrăviţa, judeţul Timiş: În acest an şcolar avem 15 clase de pregătitoare, iar pentru anul şcolar următor am solicitat Inspectoratului Şcolar aprobarea unui număr de 16 clase, 15 la secţia română şi o clasă la secţia maghiară.
La finalul lunii mai este programată a două etapă de înscriere la clasa pregătitoare.

sursa: TVR