13.12.2024 - A fost o zi istorică şi pentru ţara vecină, Bulgaria, care, la fel ca România, se va alătura spațiului Schengen, la 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Bulgarii, care nu reuşesc să depăşească blocajul politic în care se află de aproape 3 ani, au primit, în sfârşit, şi o veste bună.
La granițele Bulgariei cu Grecia și la frontiera cu România, sunt cozi interminabile, în special de tiruri pentru care așteptarea este nesfârșită. Așa că nu e de mirare că primii care se bucură nespus de intrarea Bulgariei în spațiul de liberă circulație sunt șoferii.
Nazum Kasumov, șofer de camion: Am aşteptat acest moment foarte mult. Trebuia să se întâmple demult. De obicei stăm la coadă două zile. Sunt probleme la Vidin şi la graniţa cu Ungaria.
Nikolay Iliev, șofer de camion: Dacă nu sunt controale la graniţă nu vor mai fi atâţia nervi şi întârzieri. Cu puţin timp în urmă am aflat că am intrat în Schengen şi asta mă face foarte fericit.
Bulgaria, care se confruntă cu o criză politică fără precedent, 8 rânduri de alegeri în aproape 3 ani, primește această veste cu multă speranță și cu multă responsabilitate, după cum a declarat ministrul bulgar de Interne.
Atanas Iilkov, ministrul bulgar de Interne: Responsabilitățile noastre vor continua, nu vom slăbi ceea ce am făcut în ceea ce privește activitățile la granița bulgaro-turcă. Dimpotrivă, ne intensificăm activitățile. Știți că din 2 ianuarie, așa cum am convenit, vom avea un contingent de 100 de ofițeri din poliția austriacă, maghiară și română, inclusiv poliția de frontieră bulgară.
Bulgaria a fost colega de bancă a României, care a așteptat la fel de mult să adere la spațiul de liberă circulație și care a trecut prin aceleași furci caudine ale Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Când toate criteriile MCV au fost întrunite, piedicile au venit sub pretextul imigrației ilegale și a temerilor că cele două țări nu îi pot opri pe migranții care accesează ruta balcanică.
sursa: TVR