Calcule dificile pentru bugetul de stat pe 2025

14.01.2025 - Un prim proiect al bugetului de stat pentru acest an, dar și o serie de măsuri fiscale care ar putea fi aplicate în perioada următoare au fost analizate de liderii coaliției PSD, PNL, UDMR. Detaliile oficiale sunt aproape inexistente. Potrivit unor surse, sunt trecute în revista mai multe scenarii, care iau în calcul inclusiv modificarea TVA, unirea contribuției pe sănătate cu impozitul pe venit și introducerea impozitului progresiv la veniturile care depășesc un anumit prag.
Pentru că măsurile din ordonanță trenuleț nu par suficiente pentru a consolida bugetul, guvernul ia în calcul și alte scenarii. Potrivit unor surse politice, sunt analizate creșterea TVA de la 19 la 21%, dar și o posibilă unire a contribuțiilor la sănătate cu impozitul pe venit, măsură care ar duce la o scădere a veniturilor nete, potrivit unor calcule, în medie cu aproximativ 300 de lei. O măsură mai probabilă și dorită de social-democrați e introducerea unei cote progresive la veniturile mari – ar putea fi vorba, de exemplu, despre veniturile peste 5000 de euro. Dar deocamdată liderii coaliției se arată prudenți și rezervați în declarațiile oficiale. Marcel Ciolacu infirmă comasarea impozitului pe venit cu CASS, iar alte voci social-democrate caută să îndulcească situația.
Deși nu exclud în mod limpede creșterea taxelor, liberalii insistă că nu aceasta e soluția pentru reducerea deficitului bugetar. Și anunță că a fost deja finalizat un audit preliminar privind reorganizarea ministerelor, care va contribui semnificativ la scăderea cheltuielilor.
Ilie Bolojan, preşedinte interimar PNL: Această chestiune nu s-a discutat în coaliție, înainte de a crește taxe tre să facem tot ce putem pt a reduce cheltuileile statului, dacă nu lucurrile se vor rostogoli, soluția nu e să creștem taxe ci să reducem cheltuieli că cu oameni mai puțini să dăm serivcii mai bune, se poate.
Ministrul Finanțelor a declarat cu câteva zile în urmă, pentru TVR, că TVA nu va crește.
Tanczos Barna – ministrul Finanţelor: În momentul de faţă nu luăm în calcul creşterea TVA-ului. Deja discutăm de construirea bugetului, de analiza cheltuielilor pe fiecare minister în parte, pe fiecare orator în parte şi voi face tot posibilul că anul acetsa să nu fie nevoie de majorări de taxe şi impozite. Cu siguranţă echilibru bugetar se construieşte greu.
Ulterior, Tanczos Barna și-a nuanțat declarațiile într-un alt interviu, în care a recunoscut că sunt mai multe scenarii analizate, inclusiv majorarea TVA. A revenit apoi pe facebook și a scris mare, că TVA nu crește. Și ulterior a declarat că în legea bugetului pe 2025, care va fi adoptată în curând, nu vor figura majorări de taxe.
Totuși, astfel de măsuri vor putea fi introduse prin ordonanță de urgență care să modifice Codul Fiscal. Dacă va fi cazul, măsurile ar întră în vigoare în a două jumătate a anului. Opoziția critca dur măsurile vehiculate în spațiul public.
În plus, impozitul progresiv e o măsură dificil de implementat, spun analiștii.
Dragoș Cabat, analist economic: Dacă vrei cota progresivă tre să iei venitul global, nu doar din salarii, chirii dividende, or pt a face lucrul acesta trebuie niște sisteme software, trebuie voință politică, capabilități tehnicem bani.
Coaliția a transmis și alte mesaje contradictorii. După ce ordonanță trenuleț a anulat indexarea pensiilor, Marcel Ciolacu a anunțat că o indexare se va face totuși în septembrie. Anunț infirmat însă de ministrul Finanțelor.

sursa: TVR