Copiii sunt tot mai vulnerabili în mediul online

18.05.2024 - Doar în ultimele 4 luni, Poliţia Română a primit mii de solicitări pentru ştergerea de pe internet a materialelor cu minori în ipostaze sexuale. Multe dintre acestea au fost generate chiar de cei care apar în poze sau filmuleţe.
  • Nu vreau să mai vorbesc cu tine!
  • Mai trimite-mi poze cu tine şi te las în pace.
  • Lasă-mă în pace!

Acest schimb de replici face parte dintr-un caz real. Este una dintre cele peste 3.300 de notificări procesate de Asociația Salvați Copiii în primele patru luni ale acestui an, pentru a fi transmise către ofițerii specializați din IGPR în vederea ștergerii din mediul online.
Grav este că aproape toate sunt autogenerate chiar de minori, iar majoritatea sunt situații care ar putea fi depistate la timp de către părinți.
Claudia Oprescu, coordonator, program de siguranţă online, Salvaţi Copiii: Aceste lucruri nu se întâmplă peste noapte și atunci părinții au niște semnale de la copii. Copilul nu mai doarme bine noaptea, poate are coșmaruri, nu mai mănâncă bine. Cumva sunt niște schimbări în conduită care sunt ușor observabile de către părinți, pentru că părinții își cunosc cel mai bine copilul. Sau este vorba despre o hipersexualizare.
Atunci când lucrurile scapă de sub control, părinții și chiar minorii trebuie să facă plângere la Poliţie.
Andrei Marinescu, expert în securitate cibernetică: Dacă vă referiți la materialele ilegale din mediul online, acestea pot fi aduse în atenția autorităților. Poliția poate solicita ștergerea acelor materiale din mediul online.
Potrivit Asociației Salvați Copiii, 98% dintre raportările procesate reprezintă conținuturi ce înfățișează abuz sexual asupra minorilor.
Keren Rosner, psiholog: Există două categorii de adolescenți care practică acest lucru. O parte care rămân dezinhibați, pentru care nuditatea, sexualitatea sau un comportament foarte lax este normalitatea și o altă categorie care conștientizează la un moment dat că ceea ce au făcut nu este conform normelor morale și regulilor de conduită a familiei și trăiesc un sentiment profund de vinovăție și rușine.
Potrivit ultimelor date, opt copii sunt abuzați sexual în fiecare zi, în medie, în România.
Vă reamintim că la numărul unic 119 puteți semnala cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copiilor.

sursa: TVR