Dragostea, acest panaceu universal

06.01.2025 - „Dacă aș fi primit un dolar pentru fiecare mod prin care căsătoria m-a transformat într-o persoană mai bună, aș fi fost un om foarte bogat”, mărturisește Christine St. Vil, consilier privind dezvoltarea personală și profesională pentru femei. Relația cu soțul ei a învățat-o lecții prețioase despre conexiunile umane și despre viață.
Căsnicia i-a diminuat impulsivitatea care o determina să „tragă concluzii pripite”, ori să reacționeze agresiv în fața persoanelor provocatoare, scrie St. Vil într-un articol pentru portalul Happy Wives Club. A învățat-o să fie mai răbdătoare – „să ascult înainte de a deschide gura”. Totodată, căsnicia i-a arătat cum să dăruiască mai mult fără a pune întrebări, cum să aibă încredere completă în cineva, cum să își exprime punctul de vedere chiar dacă este diferit de al celuilalt, dar și ce înseamnă compromisul.
„Soțul meu m-a transformat într-o persoană mai bună în orice sens al cuvântului. O persoană mult mai drăgăstoasă și mai umilă. Aș fi ajuns în acest punct fără căsătorie? Posibil. Dar sunt atât de recunoscătoare că nu a fost necesar”, mărturisește St. Vil.

Dragostea care te face mai inteligent

Beneficiile relațiilor de dragoste se extind dincolo de latura dezvoltării personale. Concluziile unui studiu sugerau că partenerul de viață te poate face mai deștept. La cercetare au luat parte 169 de cupluri care au participat la Studiul Longitudinal Seattle. În urma rezultatelor, experții au observat că după 7- 14 ani de relație, partenerul cu o fluență mai bună a cuvintelor a avut o influență importantă asupra celui care a înregistrat rezultate mai slabe la testele de fluență a cuvintelor, respectiv la cele legate de înțelesul cuvintelor.
Și experții de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au observat că relațiile de dragoste ajută partenerii să își dezvolte inteligența. În cadrul studiului au participat mai multe cupluri proaspăt căsătorite. Fiecare participant a fost rugat să completeze un test de evaluare a IQ-ului. Peste 10 ani, toți voluntarii au revenit pentru a relua testul de IQ. Concluziile au arătat o îmbunătățire a rezultatelor obținute la o decadă după ce voluntarii s-au căsătorit.

Dragostea care îți face bine la psihic

Relațiile de iubire au un impact benefic și asupra stării mentale a indivizilor. Ipoteza a fost testată recent de experții de la Friedrich Schiller University. La studiu au luat parte 245 de cupluri, formate din persoane între 18 și 30 de ani. Toți voluntarii au fost rugați să răspundă unor chestionare în scopul evaluării gradului de nevroză care îi caracterizează, dar și a nivelul de satisfacție privind relația.
„Persoanele nevrotice sunt mai degrabă anxioase, nesigure și ușor de enervat. Au o înclinație către depresie, arată adesea o stimă de sine scăzută și au tendința de a fi, în general, nesatisfăcute cu propria viață. Cu toate acestea, am putut arăta că aceștia devin mai stabili în relațiile de dragoste și că personalitatea lor se stabilizează. (…) Este dificil să refaci o personalitate, dar studiul nostru confirmă: Gândirea negativă poate fi dezvățată”, a declarat una dintre autoarele studiului, dr. Christine Finn.
În spatele tendinței de diminuare a înclinațiilor nevrotice se pot ascunde două explicații, cred cercetătorii. Pe de-o parte, efectul ar putea fi datorat sprijinului pe care partenerii implicați într-o relație îl oferă și îl primesc. Pe de altă parte, ar putea fi vorba de emoțiile și încrederea pe care le oferă o relație și care pot influența în mod pozitiv personalitatea și modul în care un individ percepe situațiile.

Dragostea care te menține sănătos

Un alt efect benefic al relațiilor romantice este influența lor pozitivă asupra stării de sănătate fizică a partenerilor. Un studiu efectuat de experții de la Universitatea Emory arăta că mariajul „face bine” la inimă. Rezultatele au arătat că pacienții căsătoriți, care urmau să fie supuși unor operații chirurgicale pentru afecțiuni cardiovasculare, aveau de trei ori mai multe șanse de a supraviețui intervenției, în raport cu cei singuri. Motivul ar putea fi explicat atât de importanța îngrijirii acordate de partenerul de viață, cât și de modul pozitiv de a privi operația.
De asemenea, concluziile unui alt studiu arătau că în momentul în care petrec timpul împreună, partenerii înregistrează un nivel mediu al tensiunii arteriale mai scăzut, în raport cu cel înregistrat atunci când cei doi sunt implicați în activități separate (cu alți prieteni sau singuri), scrie Reader’s Digest.
Dragostea joacă un rol important chiar și în scopul prevenirii bolii Alzheimer. Experții de la Universitatea din Wisconsin au observat că nivelul de cortizol înregistrat în perioadele stresante de femeile participante a fost mai mic în rândul celor care au trecut prin respectivele situații alături de partenerul de viață. Diminuarea a fost produsă doar printr-o strângere de mână. Studii anterioare au găsit o asociere între un nivel crescut de cortizol și riscul dezvoltării demenței și al micșorării creierului.
La un nivel mult mai general, dragostea și relațiile ajută la prelungirea vieții. Un studiu efectuat de experții de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a arătat că rata mortalității în rândul persoanelor căsătorite e mai mică în raport cu cea observată în rândul celibatarilor, punctează dr. psihiatru Joseph Hullett, pentru publicația Women’s Day.
Fenomenul ar putea fi explicat de nivelul scăzut de stres înregistrat de cei aflați într-o relație, dar și de tendința bărbaților căsătoriți de a evita anumite obiceiuri nocive pentru sănătate, precum fumatul sau consumul de alcool, precizează expertul.

sursa: semneletimpului.ro