Cum să te eliberezi din „ghearele” mâniei

06.01.2025 - Uneori emoţiile negative pe care le trăim ne pot întuneca gândirea, împingându-ne să reacţionăm agresiv. Ne lăsăm luați de val şi astfel putem ajunge chiar să îi rănim prin cuvinte dure sau, mai rău, prin comportamente violente, pe cei de lângă noi. Pentru a putea stăpâni aceste trăiri interioare negative, este nevoie ca fiecare dintre noi să preia controlul asupra propriei persoane şi asupra gândurilor şi credinţelor tale.
Oricât de puternice ar fi emoţiile pe care le experimentezi atunci când eşti furios, încearcă să reflectezi puţin asupra situaţiei, înainte ca această stare copleşitoare să îşi întunece complet gândurile. Concentrează-te asupra motivului pentru care ai devenit mânios: fie că este vorba de o persoană, un lucru, o situaţie, un eveniment. Apoi scrie pe o bucată de hârtie, cât mai detaliat, motivul care stă la baza acestei stări nervoase prin care treci, sentimentele şi stările interioare provocate de respectiva situaţie. Aceasta este este o metoda care te va ajuta sa te vindeci mai repede şi să ai un somn mult mai odihnitor. Te poate ajuta să descoperi şi să conştientizezi mai multe cauze ale stări de tensiune prin care treci şi care te fac mai nervos. Astfel îţi va fi mult mai uşor să iei acele decizii şi să faci anumite acţiuni care să te elibereze din „ghearele" mâniei.
Chiar dacă ţi se pare poate imposibil să te relaxezi atunci când eşti mânios, poţi încerca să aplici câteva tehnici simple care te vor învăţa cum să poţi să te calmezi în momentele în care simţi că te pierzi cu firea. Exerciţiile zilnice de respiraţie adâncă, din diafragmă, exerciţiile fizice uşoare de relaxare, puterea imaginaţiei (pentru a te „retrage" pentru câteva momente într-un spaţiu relaxant care îţi redă starea de bine) sau repetarea unor sintagme pentru auto-liniştire, precum „relaxează-te", „ia-o încet", sunt doar câteva metode propuse în acest sens de Asociatia Americana de Psihologie (APA).
De cele mai multe ori, atunci când suntem furioşi, tindem să facem presupuneri negative, să privim întreaga situaţie dintr-un unghi defavorabil, să nu mai luăm în calcul părţile bune şi chiar să îi rănim pe cei din jur prin cuvinte jignitoare şi afirmaţii răutăcioase. De aceea, în momentele tensionate, când simţim că furia a pus stăpânire pe noi, este nevoie să ne oprim pentru un moment şi să ne schimbăm modul în care gândim, adaugă APA. Poate situaţia prin care treci este una dramatică, dar pentru a nu fi copleşit de o stare de mânie, adu-ţi aminte că aceasta nu reprezintă un capăt de drum, iar printr-un comportament agresiv nu vei rezolva situaţia, ci doar o vei înrăutăţi. Mânia are puterea de a ne determina să devenim iraţionali, în schimb, judecata la rece poate învinge furia.
Gândeşte înainte de a vorbi! Este un sfat preţios care poate fi aplicat în orice situaţie a vieţii, cu precădere în situaţiile în care suntem nervoşi peste măsură, pentru că în astfel de momente avem tendinţa de a-i ataca dur pe ceilalţi prin cuvintele pe care le rostim, lucru care poate degenera foarte uşor într-un „câmp de bătălie". Gândeşte foarte bine răspunsul pe care urmează să-l dai, astfel încât acesta să contribuie la stabilirea unei comunicări constructive, dar învaţă să îi asculţi şi pe ceilalţi, să ai răbdare faţă de aceştia şi înţelegere.
Poate nu îţi stă gândul la glume atunci când eşti furios, dar umorul poate fi o metodă de relaxare a atmosferei şi de domolire a stării de mânie. Te va ajuta să nu mai priveşti lucrurile atât de serios, să te eliberezi de acea stare de tensiune apăsătoare şi copleşitoare. Atenţie, însă, atunci când foloseşti umorul în momentele de furie, evită să râzi de problemele cu care te confrunţi sau să recurgi la sarcasm, care este tot o formă a mâniei, notează APA.
Nu în ultimul rând, atunci când simţi că pur şi simplu furia din interior este mai puternică decât puterea ta de a o domoli, cere ajutorul Divinităţii pentru a te călăuzi spre calea cea dreaptă, pentru a te ajuta să te eliberezi de gândurile negative care îţi întunecă mintea şi pentru a-ţi reda forţa de a trece peste incident şi pentru a ierta. Uneori, studiul Sfintei Scripturi te poate ajuta să te relaxezi şi poate chiar să găseşti inspiraţia necesară pentru a depăşi momentul de furie.

sursa: semneletimpului.ro