Cum să ne ferim de noua formă de înşelăciune în mediul online „Votează Adeline”

21.01.2025 - A apărut o nouă formă de înşelăciune în spaţiul online. Este o combinaţie între ,,Metoda votului” şi ,,Metoda accidentului”. În cele mai multe cazuri, nu cel care dă un click e păgubit, ci membrii familiei sau persoane cunoscute care se grăbesc să facă plăţi fără să verifice dacă mesajele care sunt trimise de infractori. Aşa s-a întâmplat şi în cazul unui tânăr din Capitală ai cărui prieteni au pierdut diverse sume de bani crezând că în realitate își ajută amicul aflat la nevoie.
Noua înşelăciune în spaţiul online funcţionează astfel: primiți pe telefon un mesaj care îndeamnă la generozitate pentru a ajuta o tânără sau un tânăr cu potențial şi vă este indicat un link. După ce acesta e accesat, încep problemele.
Bună! Te rog să o votezi pe Adeline în acest sondaj. Este fiica prietenei mele, iar premiul este o bursă pentru studii în Franța. Mulțumesc mult!
Comisar-şef Sorin Stănică, Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii: În primă instanță vorbim de acesul la contul de pe aplicația de comunicare. În momentul în care atacatorul obține acces la această aplicație, obține acces și la lista mea de contacte și practic trimite mesaje către toate persoanele din listă că și cum ar fi trimise de mine.
Un tânăr din Capitală al cărui cont a fost spart a aflat întâmplător de acest lucru abia după ce atacatorii cibernetici au trimis solicitări de bani către familia sa.
Fratele meu a primit mesaj, eu eram în sufragerie și el în dormitor și m-a întrebat de ce îi cer bani. I-am spus că nu sunt eu cel care cere banii și că ceva s-a întâmplat. Mă gândesc că fratele meu fiind recunoscut ca membru al familiei, pentru că vorbim de un cont de Facebook, a fost printre ultimele persoane cărora li s-au cerut bani”, a mărturisit bărbatul.
Tipul acesta de înșelătorie funcționează de câteva luni în țara noastră.
Numai în periada sărbătorilor, Poliția Română a înregistrat zeci de astfel de sesizări din partea cetățenilor privind diverse solicitări de bani de la rude sau de la prieteni, cetățeni care, până la urmă, își dăduseră seama că e vorba de tentative de înșelăciune. Alte câteva zeci însă au plătit sumele respective fără a bănui ceva.
Așa s-a întâmplat și cu unii dintre prietenii tanărului bucureștean cu care am stat noi de vorbă și care, din dorința de a ajuta, au fost păcăliţi.
Au fost într-adevăr prieteni care au pierdut bani în fața infractorilor. Cereau bani în numele meu, fie că am făcut un accident, fie că trebuie să susțină pe cineva și erau taxați cu 10-15 euro, sumă pe care au obținut-o doar de pe urma mea a fost de 1000 de euro”, a povestit tânărul.
Din plângerile înregistrate la Poliție reiese că sumele solicitate prin intermediul acesor înşelăciuni sunt de 1.800-2.000 de lei, iar prin înșelarea mai multor persoane se poate ajunge la câștiguri importante pentru infarctori.

sursa: TVR