Dezinformarea masivă a scăzut încrederea în eficienta vaccinurilor, ceea ce a dus la înmultirea cazurile de rujeolă printre copii

16.12.2023 - Vaccinarea poate preveni îmbolnăvirile și salva vieți. Este mesajul medicilor care spun că pandemia nu a modificat esențial atitudinea populației față de campaniile de imunizare. Dezinformarea masivă, mai ales prin intermediul rețelelor de socializare, a scăzut încrederea în eficiența vaccinurilor și chiar a creat o teamă nejustificată. Iar consecințele sunt vizibile: se înmulțesc cazurile de rujeolă printre copii care nu sunt imunizați. S-a înregistrat chiar și un deces.
Se vede însă că după vaccinare, tabloul clinic al celor imunizați este foarte bun, față de al celor care nu au făcut-o. Rujeola poate fi prevenit prin vaccinare. Cu toate acestea, numărul copiilor imunizați a scăzut de la un an la altul, iar cazurile de îmbolnăvire s-au înmulțit până când autoritățile sanitare au declarat epidemie la nivel național.
Lipsa de informare sau datele eronate care circulă în ultima vreme în legătură cu vaccinarea și efectele acesteia au dus la o scădere a imunizărilor, fie că vorbim de copii sau de adulți. Se întâmplă cu vaccinuri cunoscute de zeci de ani, dar și mai recente, cum este serul anti-Covid. Din păcate avem chiar și medici care susțin că vaccinurile nu sunt bune, iar asta este complet greșit pentru că oamenii ajung să nu se mai vaccineze în număr mare.
Până acum a existat un plan național de vaccinare doar pentru copii. De acum, şi adulţii sunt incluşi într-un program de imunizare.
Medicii spun că pandemia de Covid-19 a fost doar un semnal de alarmă și că astfel de boli cu răspândire la nivel mondial pot apărea în orice moment. Tocmai de aceea, sistemele sanitare trebuie pregătite pentru eventuale noi situații de criză.

sursa: TVR