Directorii de scoală caută spatii pentru „sălile de detentie”. Ligia Deca, ministrul Educatiei: Nu este nicio şcoală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră utilă

06.09.2024 - Sălile de detenţie pe care şcolile trebuie să le amenajeze ar putea apărea în anexe ale cancelariilor, în foste laboratoare, în birouri dezafectate sau în bibliotecile unităţilor de învăţământ. Directorii caută cu disperare spaţii pentru aceste săli, dar şi reguli în cazul în care unii elevi devin clienţi ai sălilor de detenţie. În mai multe oraşe din ţară identificarea acestor spaţii e o problemă serioasă. Pe de altă parte, ministerul Educaţiei transmite că sălile de detenţie nu sunt obligatorii.
E agitaţie mare în şcoli cu doar câteva zile înainte de deschiderea noului an şcolar. Directorii caută spaţii pentru amenajarea viitoarelor „săli de detenţie”. 
La Colegiul I. L. Caragiale din Capitală, sala de detenţie va fi amenajată în anexa cancelariei.  
Problema e că multe şcoli abia au spaţii pentru orele de curs. Spre exemplu, Şcoala Gimnazială nr.19 din Brasov este una dintre cele mai aglomerate din municipiu. Are 18 clase de gimnaziu şi 29 de primar.  
Viitoarea „sală de detenţie” se va numi aici „sală de reflecţie” şi va fi amenjată într-un mic laborator. Primăria recunoaşte că nu poate face minuni peste noapte pentru extinderea capacităţii unităţilor de învăţământ, aşa că directorii trebuie să se descurce. 
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: Această măsură este o posibilitate pe care şcoala o are. Nu este nicio şcoală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea. 
Supravegherea elevilor în aceste spaţii cade în sarcina profesorilor de serviciu. Din toamnă începe şi supravegherea audio-video în clase, cu acordul părinţilor şi profesorilor.

sursa: TVR