27.09.2024 - Directorul general al Administrației Naționale Apelor Române, Sorin Lucaci, a declarat că vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie, iar debitul total al Dunării va atinge pragul de 9.500 de mc/s, ”care este unul gestionabil.”
Directorul general al Administrației Naționale Apelor Române, Sorin Lucaci, a declarat astăzi, că la intrarea în țară Dunarea are un debit de 6.800 de mc/s.
“Vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie și va fi, după ultimele date, în jur de 7.500 de mc/s, care cumulat cu ploile și cantitățile de apă aduse din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeș, Buzău, vor ajunge undeva la 2.000 mc/s. Va ajunge ca debitul total al Dunării să atingă pragul de 9.500 de mc/s. În niciun caz 15.000, acea valoare care s-a speculat pe acest subiect”, a declarat acesta.
Directorul general al Apelor Române a menționat că valoarea de 9.500 mc/s este una gestionabilă din punct de vedere al Administrației Naționale Apele Române.
“Până la un debit de 10.000 mc/s nu atinge nici măcar piciorul digurilor, respectiv al lucrărilor de apărare pe care le avem de-a lungul Dunării.”
Sorin Lucaci a mai adăugat, despre pregătirile făcute în vederea gestionării prognozei meteo, că “Apele Române a instituit stare de permanență în administrațiile bazinale care vor fi cele mai afectate de precipitații, respectiv administrațiile bazinale Jiu, Olt, Argeș și Buzău.”
Directorul Apelor Române a declarat că personalul instituției supraveghează continuu, în această perioadă, lucrările de apărare existente.
Din punctul său de vedere, primele probleme ar putea să apară la valoarea de 13.500 de mc/s.
„Din punctul nostru de vedere, primele probleme care ar putea să apară, în funcţie de diferitele scenarii pe care le-am analizat până în momentul de faţă, este o valoare de 13.500 de mc/s, care totuşi e destul de îndepărtată faţă de ceea ce aşteptăm, în zona de confluenţă a râului Olt cu Dunărea, în zona Islaz. Dar, repet, este o diferenţă mare faţă de ceea ce aşteptăm”, a explicat Lucaci.
Debitul fluviului Dunărea, pe sectorul de la intrarea în ţară, va ajunge la maximum 7.600 mc/s, în următoarele cinci zile, dublu faţă de mediile multianuale ale lunilor septembrie şi octombrie, reiese din prognoza publicată, joi, de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă pentru intervalul 26 septembrie – 3 octombrie.
Potrivit hidrologilor, după o creştere a debitului Dunării (pe secţiunea Baziaş), până marţi, 2 octombrie, la valoarea de 7.600 mc/s, cotele apelor vor staţiona, cu tendinţă de scădere în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se însă peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) şi octombrie (3.850 mc/s).
Totodată, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere, cu excepţia ultimelor zile ale perioadei analizate când vor scădea pe sectorul Gruia – Bechet.
sursa: TVR