Drumul Coifului de Aur și poveștile din Coțofenești, locul în care a fost descoperit

28.01.2025 - Coiful de aur furat din Olanda scoate din anonimat satul prahovean Coțofenești. Aici era găsit cu aproape un secol în urmă prețiosul obiect. În timp ce orășenii caută să vadă cu ochii lor locul unde a fost găsit coiful, localnicii sunt supărați că a fost furat și cred că nu trebuia scos din România. Speră totuși ca această întâmplare să schimbe destinul satului, iar autoritățile să investească mai mult pentru promovarea zonei.
Satul Coțofenești, comună Vărbilău, din Prahova, este locul în care a început să se scrie istoria cunoscută și văzută a coifului dacic din aur. A fost scos din pământ acum aproape 100 de ani. De atunci oamenii locului au preluat și transmis povestea descoperirii pretiosului obiect.
Nea Gică are 74 de ani și a crescut cu istorisirile bătrânilor din sat despre anul 1928 când a fost făcută marea descoperire.
Gheorghe Popa, locuitor din Coţofeneşti: După ploaie mai mare copiii care erau cu animalele la păscut au găsit un coif, nu au știut despre ce e vorba, s-a jucat fotbal cu el, l-au dus acasă și părinții, ca părinții n-au știut, l-au pus acolo undeva pe podeață și l-au dat uitării. N-au știut despre ce este vorba. Când s-a dus preotul cu botezul, din spusele bătrânilor, l-a văzut acolo și și-a dat seama despre ce este vorba și s-au anunțat autoritățile.
Și alți săteni și-au încercat mai târziu norocul, în speranța că vor găsi și alte comori. Acest localnic născut în 1934 își amintește și acum de plimbările pe drumul coifului de aur. ”Am fost cu tatăl meu când trăia, ne-am dus acolo și toți sătenii au săpat în jurul ăla, n-am mai găsit altceva”.
Coțofenești are acum vreo 700 de oameni. Însă urmași ai celor care au găsit coiful nu mai există. Pierdut printre frunze și nepăsare este și drumul ce ar trebui să ne poarte pe urmele acestei obiect unic și extrem de prețios.
Acum câțiva ani s-a încercat amenajarea traseului pe Ursoaia Mare cum i se spune aici, un drum de aproape 2 km până în locul în care s-a descoperit coiful. În momentul de față, dacă vrei să ajungi în locul unde a fost descoperit coiful trebuie să apelezi neapărat la un ghid.
Furtul Coifului de Aur din Coțofenești îi revoltă pe unii localnici.
Localnicii spun că satul Coțofenești ar avea cu ce să atragă turiști.
Deocamdată, în Coțofenești există un singur banner care amintește de Drumul Coifului de Aur.

sursa: TVR