Magistraţii trag un semnal de alarmă în privinţa legilor blânde pentru violenţa din şcoli

16.10.2024 -  Apelul vine în urma cazului elevului din Târgu Mureş, care a şocat pe toată lumea când şi-a bătut diriginta pe holul școlii. După ce s-a încheiat perioada arestului la domiciliu, băiatul se poate întoarce la școală. În lipsa unor legi mai aspre, specialiştii atrag atenţia că violenţa în şcoli a ajuns la cote maxime.
Cazul elevului din Târgu Mureș care, în martie, anul acesta, și-a lovit cu brutalitate diriginta pe holurile școlii, după ce aceasta chemase Poliția pentru că nu reușea să-și desfășoare ora, a stârnit revoltă în rândul magistraţilor şi specialiştilor în domeniu. Legea precară nu descurajează astfel de fapte, explică aceștia. Practic, băiatul de 15 ani a primit, în primă instanţă, o pedeapsă similară controlului judiciar. Se poate întoarce la şcoală, ceea ce îi nemulțumește pe părinţii elevilor. Băiatul a uimit instanţa când a spus senin că nici măcar nu regretă ce a făcut. Reprezentanţii Serviciului de Probaţiune Târgu Mureş sunt sceptici cu privire la comportamentul pe viitor al elevului.
Se apreciază că riscul de a comite alte infracțiuni de către inculpatul minor se situează la un nivel mare. (Sursa: Serviciul de Probațiune Târgu Mureș)
Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Mureş l-au luat pe băiat în evidenţă şi arată spre şcoală, care ar fi trecut foarte uşor peste posibile scene de bullying la care ar fi fost supus băiatul când era în clasa a VII-a. Până atunci, copilul ar fi avut rezultate foare bune la şcoală și un comportament ireproşabil.
Andreia Moraru, director Direcţia de Asistenţă Socială Târgu Mureş: Copilul s-a plâns la şcoală de bullying, poate că nu a făcut-o într-o formă care să atragă atenția suficient, nu știu exact ce s-a întmplat, dar şcoala nu a luat nicio măsură, dimpotrivă, copilul a avut impresia că el este penalizat de bullyingul la care era supus.
Psihologii atrag atenţia că astfel de cazuri de bullying pot duce la violenţe tot mai numeroase în şcoli.
Keren Rosner, psiholog: Atunci când un adolescent aderă la un grup care este violent, care are această formă de comportament uzual, sigur că el va încerca să arate că el este fidel grupului, se va comporta ca atare.
Arestul la domiciliu pentru elevul din Târgu Mureș s-a încheiat pe 10 octombrie. În lipsa unor legi mai aspre, instanţa a stabilit drept pedeapsă ca adolescentul să fie însoțit la şcoală timp de șase luni de un reprezentant al Serviciului de Probaţiune și să meargă obligatoriu la psiholog.
Legislația penală românească nu prevede pedepse cu închisoarea în cazul minorilor care comit infracțiuni pentru care pedepsele sunt mai mici de șapte ani, astfel că băiatul din Târgu Mureș, care acum este în clasa a VIII-a, trebuie să se întoarcă zilele acestea la cursuri. Între timp a fost mutat la o altă școală.

sursa: TVR