„Ori de câte ori achiziţionează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, staţii de walkie-talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenţa marcajului CE, precum şi prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcţionare şi utilizare al produsului”, arată ANCOM. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziţionat de pe o altă piaţă decât cea europeană.
„Dacă deţin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz. În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente şi continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale cu valori cuprinse între 500 şi 5.000 de lei în baza Hotărârii Guvernului nr. 740/2016, care a intrat în vigoare data de 22 noiembrie 2016”,precizează ANCOM.
În urma acţiunilor de monitorizare şi control al spectrului radio, echipele tehnice ale ANCOM au constatat că tot mai multe astfel de cazuri sunt provocate de utilizarea telefoanelor fixe wireless (DECT 6.0), care nu au marcaj CE.