Lacurile din Capitală sunt pline de păsări migratoare. Găsesc hrană și se simt în siguranță

08.04.2025 - În Capitală, zeci de specii de păsări migratoare s-au instalat în preajma unor lacuri. Printre acestea, rațe, gâște, dar și foarte multe lebede pot fi admirate în parcurile Plumbuita, Fundeni sau Sticlăriei. Acolo găsesc ușor hrană și se simt în siguranță, spun ornitologii care ne îndeamnă să nu le dăm păsărilor produse de panificație.
Parcul Plumbuita este noua atracție a Capitalei. Sute de păsări migratoare și zeci de lebede pot fi admirate acolo, mai ales la ora mesei.
Iar în Delta Glina, la ieșirea râului Dâmbovița din București, păsările au cuibărit deja în stuf. La fel ca și pe lacurile Fundeni și Sticlăriei.
E un peisaj frumos și divers, pentru că poți să vezi niște păsări atât de elegante precum sunt lebedele și care dau și o impresie de rafinament, parcă ar fi parcurile din marile capitale europene.
Dacă mai avem arpacaș, mălai sau diverse semințe, le dăm.
Ornitologii le recomandă oamenilor să nu hrănească păsările cu produse din panificație.
Alida Barbu, Societatea Ornitologică Română: Ideal ar fi, dacă vor oamenii să le ajute, să le dea hrană vegetală. Făină de porumb, boabe de porumb, boabe de grâu, semințe de floarea soarelui.
Pentru că aici găsesc hrană și siguranță, multe păsări nici nu mai migrează. De aceea, activiștii pentru conservarea biodiversității vor să declare aceste locuri parcuri naturale.
Dan Trifu, vicepreşedinte, Eco-Civica: Avem Balta Petricani, care este în procedura finală de avizare, și urmărim acum toate aceste bălți, de pe Colentina, sau alte bălți care permit astfel de poposiri, de migrări și cuibăriri, toate să fie declarate parcuri naturale, pentru că ele nu pot fi folosite în alt scop.
În prezent, Bucureștiul are o singură arie naturală protejată: Delta Văcărești, unde sunt condiții foarte bune pentru nu mai puțin de 170 de specii de păsări.

sursa: TVR