Legume și verdeturi tot mai scumpe în piețele din România. Ministrul Agriculturii se aşteaptă, însă, la ieftiniri

05.03.2023 - Agricultorii pun scumpirile la legume şi verdeţuri pe seama cheltuielilor mai mari de producţie din timpul iernii. Dau însă asigurări că preţurile vor scădea în perioada următoare. Dar numai dacă vremea se va încălzi şi vor avea producţii mai mari.
Pieţele din Bucureşti sunt tot mai pline cu urzici, spanac, lobodă, leurdă şi alte trufandale. De exemplu, kilogramul de urzici se vinde cu un preţ între 25 şi 30 de lei, iar spanacul, cu 8 lei kilogramul. Loboda, leurda şi ştevia costă fiecare 2 lei, legătura.
În alte zone din ţară, trufandalele sunt şi mai scumpe.
De exemplu, în Piatra Neamţ, preţurile urzicilor sunt atât de mari încât unii vânzători nu le afişează. Unii comercianţi cer chiar şi 50 de lei pentru un kilogram. În aceste condiţii, mulţi clienţi negociază sau preferă să cumpere mai puţin, la pungi de 5 lei.
Producătorii pun scumpirile pe seama cheltuielilor mai mari din timpul iernii. Cele mai multe legume şi verdeţuri au fost cultivate în solarii.
Şi marfa din import e tot mai scumpă. De exemplu, în pieţele din Craiova, ceapa uscată a ajuns să coste chiar şi 6 lei. Cea mai multă vine din Olanda şi Austria. Comercianţii spun că nu găsesc suficientă ceapă românească.
Ministrul Agriculturii se aşteaptă, însă, ca preţurile să scadă.
Agricultorii dau asigurări că preţurile legumelor şi verdeţurilor vor scădea, în perioada următoare. Dar doar dacă temperaturile vor creşte şi vor obţine producţii mai mari.