Lipsa serviciilor medicale în mediul rural scade șansele la viața în rândul copiilor de sub un an

08.08.2024 - Un studiu recent realizat de organizația Salvați Copiii dezvăluie o diferență alarmantă între mediul rural și cel urban în România. Anul trecut, numărul deceselor în rândul copiilor sub un an din mediul rural a fost cu 40% mai mare decât în urban.
Dar ce anume contribuie la această diferență șocantă?
Conform studiului Salvați Copiii, citat de descoperă.ro, anul trecut s-au înregistrat 897 de decese în rândul copiilor sub un an, dintre care 525 au fost în mediul rural și 372 în urban.
Lipsa accesului facil la servicii medicale în perioada sarcinii și în primul an de viață al copilului reprezintă factori majori care contribuie la aceste statistici alarmante.
Neajunsurile din mediul rural își spun cuvântul în această situație. Însă, dotarea cabinetelor medicale din zonele defavorizate a dus la o creștere semnificativă a prezentării la medic în rândul femeilor gravide și a copiilor mici.
De exemplu, numărul femeilor însărcinate care s-au prezentat la control a crescut cu aproape 20%, iar numărul consultațiilor a crescut cu peste 20 de procente.
Cu toate acestea, există disparități semnificative.
Potrivit INS, în 2023, în mediul urban au funcționat 6.200 de cabinete de medicină de familie, în timp ce în mediul rural au fost doar 4.100. Acest lucru înseamnă că unui cabinet din mediul rural îi revin de 1,4 ori mai mulți locuitori comparativ cu unul din urban.
Mai mult, 320 din 2.862 de localități rurale nu au nici măcar un medic de familie, iar peste o treime dintre adolescentele sub 15 ani nu au beneficiat de control medical în sarcină, dublu față de populația generală.
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, subliniază că „România rămâne țara unor disparități majore între regiuni și mai ales între rural și urban”.
Copiii din medii sociale vulnerabile au acces limitat la monitorizare medicală de calitate, ceea ce duce la afecțiuni grave nediagnosticate și netratate la timp.
De la crearea unei rețele de incluziune socială și combatere a sărăciei, echipa Salvați Copiii a ajutat la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide și copii mici în 20 de județe și 70 de comunități rurale. Până acum, au fost sprijinite 100.000 de mame, gravide și copii până la 5 ani.

sursa: TVR