Localitătile vizitate de urși vor fi protejate cu garduri electrice, finantate din bani europeni

25.10.2022 - Localitățile unde urșii coboară tot mai des în căutare de hrană vor fi protejate cu garduri electrice finanțate din bani europeni. Primele astfel de sisteme au ajuns deja în țară și vor fi montate în cel mai scurt timp. Soluția e bună, spun oamenii. Autoritățile și activiștii pentru protecția mediului atrag însă atenția că nu va face minuni.
Pentru ca urșii să fie ținuți la distanță, unele direcții silvice au apelat la montarea de garduri electrice, finanțate din bani europeni.
Primele au ajuns deja în județul Prahova și urmează să fie amplasate acolo unde oamenii spun că sunt vizitați des de urși.
Garduri electrice vor fi montate și în Valea Prahovei, Vălenii de Munte și Valea Doftanei.
Însă, pentru că au sistem de alimentare propriu, gardurile pot fi mutate la nevoie în orice zonă unde urșii creează probleme.
Soluția este utilă, spun hotelierii și cabanierii.
Montarea gardurilor electrice este doar un prim pas pentru ca urșii să nu mai ajungă atât de aproape de oameni, spun activiștii pentru drepturile animalelor. Imaginile cu un urs rănit grav după ce a fost lovit de o mașină în acest weekend arată că pericolul e în continuare prezent.
Cu bani europeni, Ministerul Mediului are în plan să facă și un recensământ științific al urșilor dar și să construiască un centru pentru îngrijirea animalelor care devin o problemă.
În total, 53 de milioane de lei prin PNRR ar urma să fie accesați de România pentru planul național de conservare a ursului brun.