03.06.2024 - Europa se pregătește pentru primele valuri de căldură din această vară, iar estimările meteo preconizează că 2024 va fi un alt an care va bate recorduri de temperatură, se arată într-o analiză publicată recent de serviciul de meteorologie Weather & Radar, ce utilizează multiple date și instrumente oficiale de măsurare pentru a face avertizări meteo. Anul a înregistrat încă de la începutul lui extreme termice, aprilie 2024 fiind a 11-a lună consecutivă care a avut cea mai caldă temperatură medie măsurată vreodată la nivel mondial.
Chiar dacă nu se pot face previziuni meteo cu luni înainte, meteorologii pot totuși să analizeze modele meteorologice, inclusiv mediile lunare ale temperaturii, iar pentru Europa, în prezent, se estimează că lunile iunie, iulie și august vor fi valori peste medie în ceea ce privește temperaturile, cu un accent mai mare pe sudul și sud-estul Europei ca puncte fierbinți, inclusiv România.
Dar cum se adaptează orașele europene la o lume mai fierbinte?
Valurile de căldură de plus 40°C de anul trecut au dezvăluit cât de prost sunt echipate orașele pentru a face față extremelor termice, însă, între ele, se remarcă câteva excepții. Locuitorii marilor aglomerări urbane au început să aprecieze soluțiile realizate din timp de adminsitrațiile locale: străzile și bulevardele mărginite de copaci, parcurile și spațiile verzi cu umbră deasă, ștrandurile și piscinele, locurile publice cu aer condiționat.
sursa: G4Media