Mii de substanțe toxice din ambalaje alimentare, găsite în organismul uman

29.09.2024 - Conform unei cercetări publicate de The Guardian, peste 3.600 de substanțe chimice utilizate în ambalajele alimentare, echipamentele de procesare și ustensilele de bucătărie au fost identificate în sângele, părul și laptele matern al oamenilor. Printre acestea se numără metale grele și compuși organici volatili, multe dintre ele fiind asociate cu afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi cancerul și perturbările hormonale. Cu toate că unii compuși sunt aprobați pentru contactul cu alimentele, studiul evidențiază că reglementările actuale sunt extrem de limitate și ineficiente.
Printre „cei mai periculoși jucători” se află materialele plastice, care, chiar și după ani de cercetări, rămân în mare parte nereglementate și conțin mii de substanțe chimice. Siliconul și acoperirile metalice ale conservelor pot de asemenea conține compuși toxici sau insuficient studiați.
Un alt aspect alarmant este faptul că temperaturile ridicate, conținutul de grăsimi sau aciditatea alimentelor accelerează transferul acestor substanțe în mâncare. Cu alte cuvinte, încălzirea mâncării direct în recipientele din plastic sau folosirea conservelor poate amplifica riscul de contaminare.

sursa: TVR