Ministerul Muncii a centralizat contractele individuale de munca la nivel national: 5,72 milioane de persoane cu forme legale de muncă în 2023

06.03.2024 - Cel mai mult contribuie la bugetul de stat persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani care conduc topul angajaților. La sfârșitul lunii decembrie erau 3,88 milioane de persoane din aceasta categorie de vârstă. 
Apoi urmează tinerii, care reprezintă 1,62 milioane de persoane din totalul angajaților și topul este completat de cei peste 65 de ani, dar care au rămas în câmpul muncii și erau în luna decembrie 136 de mii. 
Județele unde inspectorii de munca au descoperit cele mai multe nereguli
Datele centralizate arată că în Arad au fost cei mai mulți români care lucrau fără acte legale, 1.706 persoane. Pe locul doi este Capitala, cu 1.685 de persoane și locul trei este ocupat tot de vestul țării, de județul Timiș, unde au fost găsite peste 1.100 de persoane care lucrau la negru. 
La polul opus se află Brașovul, Sibiul și Prahova. În aceste trei județe au fost descoperite în total undeva la 650 de persoane care nu aveau actele legale de lucru. În total, oamenii legii au descoperit aproape 9 mii de persoane la nivelul întregii țări. 
Problema este că unii români acceptă să lucreze fără contract de muncă, alții să încaseze o parte din salariu la negru și unii săracii se trezesc în acest cerc vicios fără voia lor. Este vorba despre muncitorii veniți din Asia să câștige un ban pe la noi. Unii angajatori încearcă să fenteze legea. 
Guvernul a pus gând rău patronilor care nu sunt corecți. Aceștia vor fi obligați să le încheie contracte de munca în 15 zile de la intrarea pe teritoriul României sau din momentul obținerii avizului de muncă. În caz contrar, angajatorul riscă să plătească o amendă de până la 10 mii de lei.

sursa: TVR