Nouă din 10 români achizitionează lunar cel puțin un articol de îmbrăcăminte

29.05.2024 - O mică sesiune de cumpărături poate fi terapie pentru unii. Și o cheltuială de neînțeles pentru alții. Depinde foarte mult cum privim lucrurile. Nu e un secret că nouă, românilor, ne place la mall, ne place shoppingul online, iar acest lucru se vede și în cifre.
Conform unui studiu realizat de MKOR, 9 din 10 români achiziționează lunar cel puțin un articol de îmbrăcăminte. Suma medie cheltuită pentru o sesiune de cumpărături este de aproape 400 de lei. Față de acum doi ani, 7 din 10 români consideră că în 2023 au cheltuit mai mulți bani pe haine. 
Din studiu aflăm că majoritatea preferă în continuare cumpărăturile în magazine fizice. Totuși, se observă o ușoară creștere a interesului pentru achizițiile online. 
Aproximativ 24% dintre consumatori optează pentru un mix între canalele online și offline, în timp ce 20% preferă să cumpere exclusiv online. 
Evoluția tehnologică joacă un rol important în comportamentul de cumpărare. Experiențele digitale influențează decizia de a reveni în magazin pentru 1 din 2 consumatori. Utilizarea telefonului mobil în magazinele fizice a crescut, 63% dintre consumatori folosind aplicațiile mobile ale magazinelor, carduri de fidelitate și plăți. Sistemele de plată contactless și self-checkout sunt, de asemenea, populare. 
Generația Z, Millennials, locuitorii din București și din zona centrală și de Nord-Vest a țării sunt cei care plătesc cel mai des cu telefonul mobil. 
Un aspect interesant relevat de studiu este interesul pentru consumul etic. 38% dintre români sunt consumatori etici, conștienți de impactul alegerilor lor asupra mediului. Aceștia adoptă un comportament responsabil în ceea ce privește achizițiile, evitând consumul excesiv de articole fashion și căutând alternative sustenabile. 
Conceptul de „second-hand fashion” câștigă teren, 33% dintre consumatorii etici achiziționând frecvent astfel de produse, mai ales femeile. 
În concluzie, acest studiu ne arată că românii sunt din ce în ce mai atenți la cheltuielile pentru articole vestimentare, la sustenabilitate și la noile tehnologii care facilitează experiența de cumpărare. 
Prin urmare, retailerii trebuie să țină cont de aceste tendințe pentru a oferi servicii personalizate și inovatoare, adaptate nevoilor noastre, ale consumatorilor.

sursa: TVR