Numărul locurilor de muncă vacante în România a scăzut în al doilea trimestru al anului 2024

19.08.2024 - Rata locurilor de muncă vacante s-a diminuat, de asemenea, ajungând la 0,67%, în scădere cu 0,02 puncte procentuale față de trimestrul precedent și cu 0,10 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sectoare precum producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, unde rata a fost de 1,54%, și în activitățile culturale și recreative, cu 1,41%.
De asemenea, sectorul bugetar a însumat aproximativ 21% din totalul locurilor de muncă vacante, în special în administrația publică, sănătate și asistență socială. În ceea ce privește sectoarele cu cele mai mici rate ale locurilor vacante, acestea au fost industria extractivă, cu o rată de 0,17%, și învățământul, cu 0,23%.
În plus, industriile cu cele mai puține locuri disponibile au fost tranzacțiile imobiliare și alte activități de servicii, fiecare cu doar 100 de locuri vacante.
Comparativ cu trimestrul anterior, cele mai mari scăderi ale locurilor vacante s-au înregistrat în distribuția apei și gestionarea deșeurilor, dar și în sectorul financiar și al asigurărilor.
Pe de altă parte, s-au înregistrat creșteri notabile în administrația publică și în sectorul construcțiilor. Aceste fluctuații reflectă schimbările economice și de piață care influențează disponibilitatea locurilor de muncă în diverse sectoare.
Reducerea locurilor vacante semnalează provocări în găsirea forței de muncă potrivite și adaptarea la nevoile pieței actuale, în timp ce creșterile în anumite sectoare indică o cerere crescândă pentru anumite competențe și profesii.

sursa: TVR