
Dacă reușim să facem alegerile alimentare care să ne ofere cu 300 de calorii mai puţin decât o făcea dieta noastră obișnuită, acest lucru îmbunătăţește considerabil valoarea colesterolului, a tensiunii arteriale, a glicemiei și a altor markeri, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Duke, Carolina de Nord, care este parte dintr-un proiect în curs de desfășurare, realizat de Institutul Naţional de Sănătate.
Studiul a monitorizat 218 adulţi sub 50 de ani, pe o perioadă de 2 ani, și a avut la bază ipoteza potrivit căreia, dincolo de pierderile de greutate, există unele modificări metabolice încă necunoscute prin care se explică ameliorarea stării de sănătate în urma reducerii numărului de calorii.
Participanţii la studiu au primit solicitarea de a-și diminua cu 25% numărul de calorii ingerate pe o perioadă de 2 ani, iar media reducerilor calorice a fost de aproximativ 12%. Chiar dacă au atins doar jumătate din ţinta propusă, participanţii la studiu au reușit să își menţină o scădere de 10% a greutăţii (71% dintre ei fiind supraponderali), iar markerii pentru riscul de boli metabolice s-au îmbunătăţit. La finalul studiului, subiecţii au înregistrat valori mai mici ale unui biomarker pentru inflamaţie cronică, responsabilă de boli cardiovasculare, cancer și declin cognitiv.
sursa: semneletimpului.ro