Pisicile ar putea fi ”citite” când suferă cu programe de inteligență artificială

11.12.2023 - Pisicile domestice sunt o specie secretoasă. Spre deosebire de câini, ele sunt maestre în a-și masca sentimentele și intențiile – probabil din cauza istoriei lor evolutive de vânători solitari. Acest stoicism din fabrică face ca proprietarilor de pisici și medicilor veterinari să le fie greu să citească semnele de durere în expresiile faciale și în comportamentul pisicilor, însă noi programe de inteligență artificială ar putea fi rezolva această problemă, scrie Scientific American.
O echipă de cercetători în domeniul inteligenței artificiale și de medici veterinari a creat și a testat doi algoritmi de învățare automată care au evaluat dacă pisicile tratate într-un spital veterinar simțeau durere, în funcție de expresiile faciale ale animalelor. Aceste sisteme automate, descrise într-o lucrare recentă din Scientific Reports, au avut o precizie de până la 77%, sugerând potențialul unor noi instrumente veterinare puternice.
Cercetătorii intenționează să dezvolte o aplicație mobilă care va permite atât medicilor veterinari, cât și proprietarilor de pisici să facă o fotografie pentru a detecta automat durerea, spune Anna Zamansky, informatician la Universitatea israeliană din Haifa și co-autor principal al lucrării. Deși alți dezvoltatori de inteligență artificială au încercat să deslușească secretele emoțiilor feline (o aplicație numită Tably, lansată în 2021, pretinde, de asemenea, că face acest lucru), Zamansky spune că rezultatele la care a ajuns echipa sa sunt primele susținute de o cercetare ce respectă rigorile științice, care a fost evaluată de alți colegi din domeniu.
În prezent, medicii veterinari măsoară durerea felină cu ajutorul unor teste complexe, cum ar fi Scala Glasgow Composite de Măsurare a Durerii, care necesită examinarea minuțioasă a expresiilor faciale și a comportamentelor unui animal. Deși validate științific, aceste scale se bazează pe evaluarea subiectivă a medicului veterinar și necesită mult timp. Acest lucru descurajează utilizarea unor astfel de teste, spune Stephane Bleuer, un veterinar din Tel Aviv specializat în analizarea comportamentului animalelor, care nu a fost implicat în lucrare.
„Credința noastră este că mașina va face o treabă mai bună”, spune Zamansky despre proiectul echipei sale. „Mașina poate vedea mai mult decât ochiul uman, deoarece este sensibilă la detaliile subtile ale informațiilor vizuale”.

sursa: G4Media