Preţurile apartamentelor s-au majorat cu 15% faţă de anul trecut

24.10.2024 - Prețurile apartamentelor au crescut cu 15% faţă de anul trecut. O analiză a celei mai mari platforme de imobiliare arată că în clasamentul celor mai scumpe orașe conduce Cluj-Napoca, urmat de Brașov și București. La polul opus, în Craiova sunt cele mai ieftine apartamente.
În Cluj-Napoca, orașul cel mai scump din România, un metru pătrat al unei locuințe a ajuns la 2.800 de euro.
Sorin Sucală, agent imobiliar: Trebuie să ținem cont că avem 90-100 de mii de studenți pe an la Cluj și asta influențează prețul și, pe de altă parte, nu se construiește suficient pe măsura cererilor.
În Brașov, al doilea cel mai scump oraș din România, prețul unui mp este cu aproape o mie de euro mai ieftin decât în Cluj Napoca: 2000 de euro.
Sebastian Ilinca, consultant imobiliar: Este foarte aproape de București. Turiști pe tot parcursul anului, Brașovul nu este un oraș sezonier, deschiderea aeroportului a fost un factor care a atras atenția foarte mult.
În Capitală, prețul unui mp este în jur de 1.900 de euro.
Există o rată a inflației care implică inclusiv creșterea prețurilor. Este într-un fel normal, dar nu știu dacă procentele astea sunt chiar justificate.
Păi, în primul rând, dezvoltatorii imobiliari care ridică prețurile, problema cu puz-urile.
Chiar dacă prețul unui mp în București pare mare, specialiștii în imobiliare spun că acesta este ținut pe loc datorită construcțiilor de la marginea orașului. Totul, însă, cu un cost.
Monica Dudău, reprezentanta platformei imobiliare care a făcut analiza: În București avem foarte multe locuințe la periferie, care au prețuri, în general, mai scăzute și poate și o calitate a construcțiilor un pic mai scăzută.
La nivel național și chiriile au crescut foarte mult. Spre exemplu, în București o garsonieră se închiriază cu prețul mediu de 370 de euro. Un apartament cu 2 camere – 580 euro, iar un apartament cu 3 camere – 790 de euro, adică aproape 4.000 de lei.
Adrian Negrescu, analist economic: Atâta timp cât va exista o cerere mare de locuințe, să nu ne așteptăm, din păcate, la ieftiniri pe zona imobiliarelor, chiar dacă prețurile nu au nicio legătură cu nivelul de trai, cu salariile românilor. Dacă este să privim în perspectivă, este posibil să vedem tot mai multe blocuri scoase direct la închiriere, pentru că numărul celor care își vor permite să plătească prețurile uriașe ale caselor va fi tot mai mic.
Potrivit analizei făcute de Storia, apartamentele au cele mai mici prețuri în Constanța, Oradea și Craiova, unde mp costă: 1800, 1700, respectiv 1600 de euro.

sursa: TVR