Primăria Sectorului 4 începe reconstructia Planşeului Unirii, cu o finantare de aproximativ 800 de milioane de lei asigurată de Guvern

23.01.2024 - Planșeul care susține o mare parte din Piața Unirii, din inima Capitalei, va fi reconsolidat. Placa din beton s-ar putea prăbuși oricând. Cu o vechime de peste 80 de ani, aceasta este corodată și plină de fisuri. Primăria Sectorului 4 a anunțat că, începând de anul viitor, va începe reconstrucția totală a plăcii, iar lucrările vor fi gata, teoretic, în 2027.
Planșeul care susține una dintre cele mai circulate zone ale Bucureștiului este măcinat, are armătura din fier ruginită și este plin de fisuri. Conform expertizelor, este încadrat în clasa tehnică IV – nesatisfăcător, din cinci. Autoritățile spun că dacă ar fi fost încadrat în clasa a 5‑a, circulația ar fi oprită.  
Reconstrucția totală a planșeului Unirii va costa 800 de milioane de lei. Banii vor fi dați de Guvern. Proiectanții și constructorii au la dispoziție 33 de luni pentru finalizarea lucrărilor. Mai exact, nouă luni pentru realizarea Proiectului Tehnic, iar restul, de 24 de luni pentru execuția efectivă a lucrărilor de refacere, care vor începe în 2025. 
Autoritățile dau asigurări că lucrările se vor realiza pe porțiuni, în etape, pentru a menține circulația auto și pietonală în zona Unirii și pentru a nu bloca centrul orașului. 
DANIEL BĂLUȚĂ – primarul Sectorului 4: Ce se va întâmplă cu râul Dâmbovița? Proiectanții au în vedere niște conducte care să preia debitul de apă al râului său varianta unor baraje provizorii care se folosesc în amonte. Ce se întâmplă cu fântânile? Specialiștii au cuprins în deviz desfacerea și remontarea lor ulterioară pentru a le reduce la starea inițială. 
În următoarele nouă luni, specialiștii trebuie să întocmească un Plan de Management al Traficului, care să permită, ulterior, execuția efectivă a lucrărilor de refacere a Planșeului Unirii fără a perturba traficul.

sursa: TVR