15.01.2025 - Este nemulţumire în liceele în care elevii urmează să susţină probele de competenţe pentru bacalaureatul din acest an. Regulile stabilite de Ministerul Educaţiei i-au revoltat pe unii directori şi pe profesori.
Elevii și profesorii reclamă, în primul și în primul rând, faptul că vor petrece la școală foarte multe ore, 12 ore, 14 ore sau chiar 16 ore.
Probele de competență ale examenului de bacalaureat sunt programate anul acesta în perioada 27 ianuarie – 7 februarie.
Într-o notă pe care Ministerul Educației a transmis-o tuturor liceelor și colegiilor din România care vor organiza anul acesta examenul de bacalaureat se scrie foarte clar că elevii care învață dimineața vor participa la probele de competență după-amiază.
Cei care învață după amiază vor veni mai devreme la școală pentru a putea susține aceste probe de competență dimineața.
Așadar, un program extrem de încărcat atât pentru elevi cât și pentru profesori, iar asta a stârnit mare nemulțumire în sistemul de învățământ.
Cert este că nu mai poate fi făcut nimic, trebuie mers doar înainte cu acest calendar pentru că e un calendar care a fost deja adoptat, iar regulile jocului nu mai pot fi schimbate în timpul jocului.
Educația stă pe un butoi cu pulbere în acest moment, sindicaliștii amenință cu proteste în perioada următoare din cauza faptului că au fost adoptate anumite măsuri de austeritate prin acea ordonanță ”Trenuleț” măsuri care bineînțeles că îi afectează și pe profesorii.
Însă probele de competențe care vor fi susținute acum încurcă sistemul, dar nu atât de mult pe cât examenele scrise din vară, care îl vor încurca în sensul în care atunci probele sunt programate începând cu data de 10 iunie, ceea ce înseamnă că se vor suprapune peste foarte multe dintre orele de cursuri.
sursa: TVR