13.01.2025 - Fără fumat în stațiile de transport în comun, parcuri și în baze sportive. Este planul pe care autoritățile din Cluj Napoca vor să-l transforme în realitate de la jumătatea acestui an. Deocamdată, proiectul va fi dezbătut public, iar consilierii locali vor avea ultimul cuvânt. Prin această măsură, Clujul speră să atingă mai repede neutralitatea climatică, obiectiv asumat împreună cu alte 9 orașe din Uniunea Europeană.
În prezent, în Cluj Napoca, fumatul este interzis la locurile de joacă din parcuri. Din vară, măsura s-ar putea extinde la mai multe zone din oraș, printre care și bazele sportive, dar și locurile de recreere în natură. Aici, fumătorii vor avea totuși spații speciale pentru a-și putea aprinde o țigară.
Părinții salută interzicerea fumatului oriunde în aer liber. Mai puține locuri în care se poate fuma nu înseamnă neapărat o scădere a poluării, susțin activiștii de mediu.
Potrivit estimărilor, în lume, anual, peste 70 de miliarde de chiștoace de țigări ajung în natură. Aproape 3 miliarde, doar în România.
România este în topul țărilor europene cu cei mai mulți fumători, peste 4 milioane. Din păcate obiceiul nociv s-a răspândit repede în rândul adolescenților. Fumatul crește riscul de cancer pulmonar, boli de inimă, infarct și accident vascular.
Afectate sunt și persoanele care nu fumează, dar sunt expuse în mod constant la fum de țigară – așa zisul „fumat pasiv”. Efectele pot fi dramatice pentru copiii care trăiesc alături de fumători.
De la începutul acestui an, fumatul în spații publice este interzis în orașul italian Milano. Chiar și pe stradă, dacă nu se păstrează o distanță de cel puțin 10 metri față de alte persoane. Amenzile pentru cei care nu respectă interdicția ajunge și la 240 de euro.
sursa: TVR