România: Conturile bancare, principalele tinte ale infractorilor cibernetici

17.12.2022 - Atenție unde vă faceţi cumpărăturile online și cui comunicați datele personale. Se înmulţesc fraudele asupra conturilor bancare, atrag atenția experții. Ca să evităm capcanele hoţilor care pândesc pe internet, specialiștii au câteva sfaturi.
Hoții așteaptă la un click distanță că să atace conturile din care facem plățile. Așa că e bine să fim precauți și să ne luăm măsuri de siguranță, spun specialiștii care ajută la rezolvarea litigiilor din domeniul bancar.
”Este recomandat că consumatorii să apeleze la acele servicii de notificare prin SMS a plăților, pentru că sunt extrem de utile. Orice plata se face de pe contul tău, primești un SMS”, spune Liviu Fenoghen, director, Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare.
Spre exemplu, o persoană din Iași a făcut o plată online în valoare de 40.000 de lei pe care, ulterior, a contestat-o după ce a observat că site-ul era o clonă a celui original. În urmă negocierii, banca a oferit, ca gest comercial, suma de 20.000 de lei. S-a menționat în hotărâre că, dacă prejudiciul va fi recuperat de polițiști, consumatorul se obligă să restituie suma încasată de la bancă. Pentru a nu cădea în astfel de capcane, specialiștii ne recomandă să fim atenți la metodele utilizate.
Infractorii informatici încearcă să fraudeze prin emailuri în care anunță câștigarea unor cadouri scumpe, prin site-uri clonate, care anunță reduceri nefirești de mari, dar și prin primirea de mesaje de la cunoscuți care au atașate link-uri.
”Din 2021, România a înregistrat o premieră şi anume că numărul de tranzacţii în mediu online a depăşit numărul de retrageri de bani de la bancomate. Dar valul acesta de oameni care încep să folosească dispozitivele mobile pentru tranzacţii financiare a fost un pic forţat de pandemie. Şi atunci au venit foarte mulţi consumatori care nu sunt pregătiţi cu informaţiile de care au nevoie”, spune Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică.
Specialiștii în securitate online ne recomandă să nu introducem codul PIN pe niciun website accesat, deoarece nicio tranzacție online autentică nu va solicita aceste date.