Românii, campioni în Uniunea Europeană la risipă alimentară

09.05.2024 - Un sfert din mâncarea pe care am gătit-o pentru minivacanța de 1 Mai a ajuns la gunoi. Asta înseamnă nu doar bani aruncaţi pe fereastră, ci şi otrăvirea mediului înconjurător. Sociologii pun acest fenomen pe seama anilor de comunism, atunci când rafturile magazinelor erau goale, dar şi pe proastă organizare a meniului de sărbători.
Risipim mâncarea în cantităţi industriale. Se vede, zilele acestea, cu ochiul liber la punctele de colectare a deşeurilor. La finalul celor zilelor minivacanței, tone de fructe, legume, pâine şi mâncare gătită au ajuns direct la gunoi.
Firmele de salubritate se aşteaptă ca în zilele următoare cantitatea de mâncare aruncată să crească pentru că oamenii abia de acum încep să îşi curăţe frigiderele după minivacanță.
Sociologii pun risipa alimentară pe seama anilor de comunism, când rafturile magazinelor erau goale.
Fiecare român arunc la gunoi anual aproape 130 de kilograme de mâncare, iar o bună o bună parte din această este nedesfăcută, în ambalajul original. Din acest total, aproape un sfert este mâncare gătită, urmată de fructe, legume şi carne.
Suntem campionii Uniunii Europene la capitolul risipă alimentară, care nu afectează doar bugetul, ci şi mediul înconjurător. Fiecare kilogram de alimente aruncat eliberează în atmosferă până la 4 kilograme și jumătate de dioxid de carbon.
Până în 2025 România, alături de celelalte ţări ale UE, trebuie să reducă risipă alimentară cu 30%.

sursa: TVR