
01.07.2023 - Vara, gustul roşiilor face toţi banii. Acum, majoritatea roșiilor care se vând în piețe de la noi nu sunt însă din soiuri românești. Sunt cultivate în solarii unde, în această perioadă, cresc doar hibrizi. Soiurile româneşti, care sunt mai gustoase, se coc abia într-o lună, spun specialiştii. Există şi acum roşii, crescute în spaţii protejate, care sunt căutate pentru gustul lor: sunt însă mai scumpe chiar şi pentru fermieri.
Peste 95% din roșiile produse în serele și solariile de la noi sunt din semințe aduse din import. O spune directorul Băncii de Resurse Genetice. Excepție sunt roșiile ”Inima de bou” sau ”Buzău 1600”, care se coc însă peste aproximativ o lună.
Costel Vînătoru, director Banca resurse genetice: Cel mai apreciat pe piață este soiul Inimă de bou, care poate produce fructe foarte mari, chiar peste un kg. Pentru spații protejate, cercetarea nu a putut ține pasul cu companiile din afară, a fost subfinanțată, și de aceea nu avem creații românești pentru spații protejate.
Specialiștii spun că în aproxmativ o lună vor apărea în piețe și roșiile românești, cutivate pe câmp.
sursa: TVR
Peste 95% din roșiile produse în serele și solariile de la noi sunt din semințe aduse din import. O spune directorul Băncii de Resurse Genetice. Excepție sunt roșiile ”Inima de bou” sau ”Buzău 1600”, care se coc însă peste aproximativ o lună.
Costel Vînătoru, director Banca resurse genetice: Cel mai apreciat pe piață este soiul Inimă de bou, care poate produce fructe foarte mari, chiar peste un kg. Pentru spații protejate, cercetarea nu a putut ține pasul cu companiile din afară, a fost subfinanțată, și de aceea nu avem creații românești pentru spații protejate.
Specialiștii spun că în aproxmativ o lună vor apărea în piețe și roșiile românești, cutivate pe câmp.
sursa: TVR