Rutina de somn care poate reduce riscul de boli de inimă cu 20%

31.08.2024 - O nouă cercetare arată că persoanele care își recuperează somnul în zilele libere își pot reduce riscul de boli de inimă cu până la 20%.
"Un somn compensatoriu suficient este legat de un risc mai scăzut de boli de inimă", a declarat coautorul studiului Yanjun Song, cercetător la Spitalul Fuwai din Beijing.
"Asocierea devine și mai pronunțată în rândul persoanelor care experimentează în mod regulat un somn inadecvat în zilele lucrătoare".
Echipa lui Song a analizat datele privind somnul a 90.900 de rezidenți din Marea Britanie. Aproape 22% - aproximativ 19.800 de participanți - au fost clasificați ca fiind lipsiți de somn, deoarece dormeau în medie mai puțin de șapte ore pe noapte.
Cercetătorii au urmărit participanții timp de aproape 14 ani, monitorizând înregistrările spitalelor și ale deceselor pentru boli cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă, fibrilație atrială și accident vascular cerebral.
Participanții care au înregistrat cel mai mare număr de ore de somn compensatoriu au fost cu 19% mai puțin predispuși să dezvolte boli de inimă.
În rândul participanților privați de somn, cele mai multe ore de somn compensatoriu au însemnat un risc cu 20% mai mic de boli de inimă.
Datele nu au evidențiat diferențe între bărbați și femei. 

sursa: ziare.com