
Guvernul a stabilit, joi, prin hotărâre, că salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, va fi actualizat anual în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
”Este mecanismul de calcul european care va fi aplicat și în România. Iar această reformă asumată de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență va aduce predictibilitate evoluției salariului minim brut, care, vă reamintesc, acum este la nivelul de 4.050 lei lunar. În cursul anului trecut, a fost aprobat de Guvern și ulterior de Parlament proiectul de lege în acest sens, dar, HG adoptată astăzi detaliază aplicarea modului de actualizare anuală a salariului minim. Și este de menționat faptul că și în preambulul acestei hotărâri, dar și după, pe parcursul aplicării ei, partenerii sociali sunt și vor fi implicați în calendarul anual de implementare, atât în comisia de dialog social din cadrul ministerului, cât și în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social”, a explicat Constantin într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.
Marcel Ciolacu, premierul României: Este un mecanism de calcul european, asumat prin PNRR. Evoluția salariului minim devine, astfel, mult mai predictibilă, această formulă fiind stabilită anul trecut, împreună cu partenerii sociali.
Mecanismul de actualizare a salariului minim va ține cont de rata inflației anuale, produsul intern brut, populația din câmpul muncii și câștigul salarial mediu brut. Salariul minim va fi calculat cu noua formulă în luna noiembrie, pentru anul care urmează. Dar indicatorii pe baza cărora se calculează sunt doar prognozați. Pe actuala formulă de calcul, dacă indicatorii se dovedesc prea optimiști, salariul minim nu va scădea, dar va rămâne înghețat, spun sindicatele.
Dumitru Costin, președintele BNS: Am reușit să-i convingem să folosim în prognoza de toamnă, inițial varianta folosea prognoza de primăvară, care s-a dovedit în ultimii 10-12-15 ani extrem de neserioasă. Este o formulă corectă, transparentă, nu e una cu care politicul să se mai joace.
Salariul minim brut e acum 4.050 de lei. În România, în urma negocierilor, s-a stabilit ca o soluție de tranziție ca salariul minim să se încadreze între 47% și 52% din salariul mediu brut, și nu peste 50%, așa cum recomandă directiva europeană.
Sterică Fudulea, secretar general al Consiliului Național al Întrepinderilor Private Mici și Mijlocii din România: Să nu uităm că această nouă lege lasă și la masa negocierii o marjă de discuții între partenerii sociali și atunci intervine negociere între parteneri în stabilirea finală a salariului minim pe economie între marja de 47% și 52% din salariul mediu brut. Faptul că formula este una care se bazează pe productivitatea muncii nu poate fi decât beneficiu pentru noi, ca și mediu de afaceri.
Analiștii economici sunt de acord că măsura va permite mai multă predictibilitate pentru angajatori. Dar nu văd avantaje prea mari pentru angajații din mediul privat.
Adrian Negrescu, analist economic: Pentru angajați, această creștere nu e foarte mult, înseamnă 100-150 de lei, dar atenție: va genera creșteri de salarii mai ales în sectorul bugetar și la demnitari, care sunt plătiți cu multiplu de salariu minim.
Danemarca și Suedia – care s-au opus de la început adoptării directivei privind salariul minim european – au contestat-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, motivând că le distruge raporturile deja stabilite între partenerii sociali.
sursa: TVR