Schimbare majoră în cultura muncii din SUA. Americanilor nu le mai pasă atât de mult de muncă după pandemie

10.03.2024 - Pandemia Covid a slăbit influența pe care locul de muncă o avea asupra psihicului americanilor, arată o analiză The Wall Street Journal, care a agregat date statistice și informații de la departamentele de resurse umane ale companiilor.
Natura muncii s-a schimbat profund. Cariera și munca nu mai sunt nici pe departe la fel de centrale în viața americanilor. Aceștia își doresc mai mult timp pentru familiile lor și pentru ei înșiși și mai multă flexibilitate în ceea ce privește când, unde și cum lucrează, arată WSJ.
Și asta chiar dacă aparențele nu indică mari schimbări: rata șomajului este la fel de scăzută ca înainte de pandemie, ponderea adulților în forța de muncă este la fel de mare, iar salariile cresc aproximativ în același ritm după inflație.
Impactul acestei schimbări poate fi deja observat pe scară largă.
Un prim semnal: lipsa cronică de angajați pentru joburile care necesită muncă în persoană sau un program fix. Acest lucru a modificat poziția de negociere a angajatorilor și a angajaților – forțându-i pe angajatori să se adapteze, nu doar plătind mai mult, ci și acordând prioritate calității vieții în ofertele de muncă. În cazul în care șomajul crește însă, o parte din pârghiile nou apărute ale angajaților s-ar putea evapora.
Dar unele dintre schimbări vor rezista. Câștigurile creșterii economice sunt împărțite între capital și muncă, angajații primind aceste câștiguri și sub formă de facilități: mai puține ore de lucru, mai multe beneficii, condiții de muncă mai sigure și mai plăcute. Aceste facilități sunt din ce în ce mai mult în centrul pieței muncii din SUA.

sursa: G4Media