Studiu: Criza climatică duce la ridicarea liniei arborilor pe munte

19.08.2023 - 70% din liniile arborilor de munți s-au mutat în sus între 2000 și 2010, arată un studiu al Universității de Știință și Tehnologie din Shenzhen, China, relatează The Guardian.
Oamenii de știință au folosit teledetecția pentru a cartografia cele mai înalte puncte de acoperire a copacilor de pe munți. Au analizat 243 de regiuni muntoase din întreaga lume. În medie, liniile arborilor s-au deplasat în sus cu 1,2 metri pe an, dar schimbarea a fost cea mai mare în regiunile tropicale, cu o creștere medie a altitudinii de 3,1 metri pe an. În toate regiunile s-a constatat că rata schimbării se accelerează.
Liniile arborilor se deplasează uneori ca răspuns la activitățile umane, cum ar fi schimbările în utilizarea terenurilor. Cu toate acestea, în acest studiu, cercetătorii s-au concentrat pe liniile de copaci muntoase în buclă închisă, care înconjoară chiar vârfurile munților și sunt în mare parte izolate de activitățile umane. Iar asta arată, spun experții, că fenomenul nu este direct legat de modul în care oamenii afectează mediul.
Nu este clar care vor fi consecințele mișcării liniei arborilor. Creșterea temperaturilor va spori creșterea peste nivelul limitei actuale a arborilor. Cu cât sunt mai mulți copaci, cu atât mai mult carbon va fi îndepărtat din atmosferă. În plus, s-ar putea extinde habitatele unor specii forestiere.
Pe de altă parte, mișcarea în sus a liniilor arborilor reduce suprafața tundrei, ceea ce pune în pericol speciile alpine și poate afecta alimentarea cu apă a unor zone.
„Liniile de arbori ale munților sunt indicatori importanți ai impactului schimbărilor climatice asupra ecosistemelor montane”, au scris cercetătorii în revista Global Change Biology. „Munca noastră... are implicații importante pentru biodiversitate, resurse naturale și adaptarea ecosistemelor într-un climat în schimbare”, au punctat autorii studiului.

sursa: TVR