Taxe locale mărite și înmulțite, în 2025. Taxă de protecție civilă, la Iași

10.01.2025 - Anul nou a venit cu taxe locale mai mari, dar şi cu altele noi. În Baia Mare, de pildă, impozitul pe locuinţe a crescut cu aproape 50%, iar la Iaşi a apărut peste noapte o aşa-numită „taxă de protecţie civilă”. Sunt şi localităţi în care unele dări au scăzut, dar în majoritatea oraşelor din ţară ele au fost majorate cu rata inflaţiei.
Taxa de protecție civilă pe care o plătesc în acest an proprietarii de apartamente și case din Iași reprezintă 2% din impozitul pe clădire, dar nu mai puțin de 10 lei. Autoritățile locale vor să strângă astfel 1.700.000 de lei, iar banii vor fi folosiți pentru refacerea și întreținerea adăposturilor de protecție civilă din oraș.
Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași: În urma unui audit care s-a făcut în colaborare cu IJSU, a reieșit că e un necesar de investiții în ceea ce privește adăposturile civile din Iași.
Sunt însă și orașe în care povara fiscală a fost redusă. La Alba-Iulia, autoritățile au renunțat la taxa de promovare pe care o plăteau turiștii care se cazau în oraș.
Gabriel Pleşa, primarul Municipiului Alba Iulia: Au existat niște solicitări ale mediului de afaceri, pe taxa de turism a celor din HORECA, considerând că e o piedică și că, anulând această taxă, va crește numărul turiștilor.
Iulia Guş, director marketing HORECA: Este o veste bună pentru toți hotelierii din Alba-Iulia, pentru că în acest mod putem direcționa fondurile către măsurile de promovare a turismului.
Un impact la fel de mare pentru mediul de afaceri îl are și păstrarea impozitului pe clădirile nerezidențiale la nivelul anului 2024. Practic, primăria a reușit să modifice indicatorii de impozitare, astfel încât inflația care ar trebui aplicată conform legii să nu fie simțită în impozitele din acest an.
În localitatea Pecica, din județul Arad, oamenii au început anul cu taxe mai mici. Impozitul pe clădiri a fost redus cu 49%, iar cel pe terenurile intravilane, cu 37%.
Petru Antal, primarul Orașului Pecica: Acum 2 ani am fost nevoiți să creștem considerabil impozitele, tocmai pentru a acoperi cofinanțarea necesară numărului mare de proiecte pe care le-am câștigat din fonduri europene. Presiunea pe bugetul orașului a scăzut și am considerat că e normal să adaptăm proporțional și impozitele.
În majoritatea orașelor, taxele au fost majorate cu rata inflației. Însă există localități în care consiliile locale au decis majorări mult mai mari. De pildă, în Baia Mare, pentru persoanele fizice, impozitul pentru locuințe a fost mărit cu 47,7% față de 2024. Iar pentru clădirile nerezidențiale, cu peste 71%.

sursa: TVR