Tot mai multe femei resimt stresul și epuizarea într-o doză mult mai mare

28.05.2024 - Trăim în era vitezei, iar sarcinile de zi cu zi, atât la locul de muncă, dar și în viața personală, pot deveni extrem de copleșitoare pentru mulți dintre noi. Și am putea spune că epuizarea apare mai des în special la femei.
Asta pentru că ele în continuare preiau o bună parte din treburile casnice în comparație cu bărbații. Ultimul studiu realizat la nivel global de Deloitte Women @ Work 2024, arată că acum sunt mai multe femei care resimt stresul într-o doză mult mai mare față de anii trecuți. 
Jumătate dintre femeile care lucrează resimt un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an. Este posibil să fie din cauza faptului că în 2023, 49% dintre participantele la studiu au declarat că angajatorii nu le susțîn suficient în eforturile de a-și echilibra responsabilitățile profesionale și cele personale. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de anii anteriori. 
Pe de altă parte, procentul femeilor care se simt epuizate a scăzut la un sfert anul acesta, de la peste o treime în 2023 și de la aproape jumătate în 2022. 
Deși datele indică un trend optimist, această schimbare poate indica și o reziliență mare mare față de epuizare, ci nu neapărat că nu mai este vorba de burnout. Dar desigur poate sugera și o adaptare mai bună la noile condiții de muncă sau îmbunătățiri în politica de susținere a angajatorilor. 
Un aspect important subliniat în studiu este mobilitatea profesională a femeilor. Anul trecut, 16% dintre femei și-au schimbat locul de muncă, un număr mai mare decât în cei doi ani anteriori la un loc. Principalele motive au fost salariile nesatisfăcătoare și echilibrul precar între viața profesională și cea personală. 
În plus, doar una din zece femei se simte confortabil să discute deschis cu managerul despre acest echilibru. 
O altă constatare relevantă este că majoritatea femeilor care lucrează cu normă întreagă au și responsabilitatea principală pentru creșterea copiilor, valabil chiar și în cazul celor care câștigă mai mult decât partenerul. 
De asemenea, 37% dintre femeile care trăiesc în cuplu acordă prioritate carierei partenerului, aspect valabil și pentru 10% dintre cele care sunt principala sursă de venit a familiei. 
Totdată, doar 7% dintre femei estimează că vor rămâne la actualul loc de muncă mai mult de cinci ani, și asta datorită oportunităților de învățare și dezvoltare. Mai mult de 40% dintre participante spun că angajatorul lor a implementat recent o politică de revenire la birou, completă pentru un sfert dintre acestea. 
Acest studiu ne oferă o imagine clară asupra experiențelor și percepțiilor femeilor în mediul de muncă actual. Este evident că există progrese, dar și multe provocări de depășit pentru a asigura un mediu de lucru echitabil și sustenabil pentru toți.

sursa: TVR