Tot mai mulţi tineri au probleme cu inima, atrag atenţia medicii cardiologi

28.10.2023 - Din ce în ce mai mulţi tineri au probleme cu inima, atrag atenţia medicii cardiologi, care spun că au observat o scădere a vârstei medii la care pun un diagnostic. Astfel că multe cazuri sunt acum ale unor tineri chiar şi până în 40 de ani. România este ţara în care se moare de inimă, iar datele ar trebui să ne pună pe gânduri. După pandemie, când accesul la servicii de sănătate a fost restricţionat, a crescut şi numărul de cazuri de boli de inimă. Iar acum, cardiologii trag un semnal de alarmă şi spun că nu e suficient să ne gândim doar la cum prevenim aceste cazuri, ci că e nevoie de atenţie sporită pentru a-i trata pe cei deja diagnosticaţi.
Mai bine de jumătate din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional, în România sunt din cauza bolilor cardiovasculare. Am ajuns aici din cauza unor obiceiuri precum fumatul,  sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, stresul.
În 2021, o persoană din patru se afla în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară, arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Medicii spun că în acest moment pentru a remedia situaţia,  România are nevoie de educaţie, pentru că cei mici să înţeleagă din timp ce înseamnă o astfel de boală şi cum poate fi ea prevenită. Ar trebui chiar să ştim fiecare dintre noi să ne dăm seama când suntem într-o situaţie de risc, fie că ne facem un test printr-o aplicaţie şi apoi mergem la medicul de familie, fie că ne adresăm direct specialiştilor.
În țara noastră ar putea fi prevenite aproximativ 28% dintre decesele prin boală ischemică a inimii.
De la 1 iulie, pentru un adult peste 40 de ani, a crescut numărul consulturilor şi analizelor ce pot fi făcute pentru a evalua şi interveni în situaţia în care un obicei de viaţă poate duce la riscuri.

sursa: TVR