
Dacă acum 5 ani o reparaţie auto costa, în medie, cel puțin 9 mii de lei, acum preţul sare de 12 mii de lei. Şi tot acum 5 ani pentru o banală revizie anuală nota de plată era, în medie, 500 de lei, în prezent şoferul are de plătit cel puţin 750 de lei.
Statistici confirmate şi de şoferi.
(Cât vă costă anual întreţierea maşinii? O revizie, o reparaţie. Aţi făcut un calcul?) În banii vechi, peste 100 de milioane. Am două maşini. M-a costat 40 şi ceva de milioane ambreajul, la asta pompa de injecţii 12 milioane.
Revizia e undeva la 1.500 de lei. În fiecare an 100-200 de lei, 100-200 de lei. Poate la anul plătesc 2 mii de lei.
De vină, spun patronii de service-uri, ar fi inflaţia.
Bogdan Dumitru, administrator service auto: Inevitabil cheltuielile au crescut cu retehnologizarea, cu salariile, utilităţile. Absolut totul s-a scumpit şi normal că a dus la o creştere a costurilor.
Numai tariful orei de manoperă a crescut în ultimul an cu 10%. Majorarea se apropie de 50% dacă ne raportăm la 2020. Iar veştile nu sunt bune nici pentru perioada următoare.
Dan Barbu, preşedintele Patronatului Operatorilor de Service Auto: Principalul factor în calcul preţului orei de manoperă este forţa de muncă. Salariul mediu a crescut cu aproape 100%. Să vedem ce se va întâmpla cu energia electrică. Dacă se liberalizează este clar că vor creşte şi preţurile la reparaţii.
Ion Moise, expert constatator daune: Parcul auto are o structură aproape ca într-o ţară dezvoltată a Europei. Nu e mult sub structura parcului auto din Germania sau din Franţa sau din Italia. Şi atunci este evident că reparaţia nu are cum să coste mai puţin în România decât costă în Germania. Poate din cauza acestui parametru al manoperei, dar şi parametrul maoperei este din ce în ce mai scump.
Toate aceste costuri se vor regăsi, mai apoi, în preţul RCA-ului, care va creşte de la finalul acestei luni, dacă autorităţile nu vor decide prelungirea măsurii plafonării poliţelor la preţul de referinţă, care expiră la 31 martie 2025.
sursa: TVR