Vrancea a intrat în patrimoniul UNESCO cu un traseu de transhumantă care străbate zece localităti

14.12.2023 - Vrancea a intrat în patrimoniul UNESCO cu un traseu de transhumanţă care străbate zece localităţi, respectiv Soveja, Năruja, Nistoreşti, Tulnici, Paltin, Nereju, Bârseşti, Coza, Păuleşti, Negrileşti, potrivit Consiliului Judeţean (CJ).
"CJ Vrancea sprijină şi promovează toate iniţiativele şi proiectele care scot la lumină tezaurul de tradiţii ancestrale, cultura şi specificul acestui frumos judeţ. Ne bucură şi ne onorează faptul că Vrancea a intrat în patrimoniul cultural UNESCO cu un traseu de transhumanţă ce străbate zece localităţi: Soveja, Năruja, Nistoreşti, Tulnici, Paltin, Nereju, Bârseşti, Coza, Păuleşti, Negrileşti, alături de alte zone din România", a declarat administratorul public al judeţului, Adrian Creţu.
Potrivit reprezentantului CJ Vrancea, acesta nu este singurul proiect prin care administraţia locală încearcă să promoveze judeţul.
"Judeţul Vrancea beneficiază de promovare în cadrul Rutei gastronomice tradiţionale româneşti, ce face parte din programul 'România atractivă', implementat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Zona identificată în judeţul nostru sub marca 'Vrancea - ţinutul păpuşarelor de caş' a fost selectată pentru a fi promovată, fiind definită în urma consultării listei producătorilor cu dreptul de utilizare a menţiunii 'produs montan', atestaţi de Centrul Regional de Dezvoltare Montană, Oficiul de Dezvoltare Montană Vintileasca, care produc caş afumat, din localităţile Paltin şi Negrileşti. Iar prin programul 'România atractivă', finanţat prin PNRR, se înfiinţează o rută a gastronomiei româneşti, alături de alte 12 rute turistice şi culturale. Ruta gastronomică tradiţională românească cuprinde 30 de zone bine definite din România, printre care şi Vrancea. Pentru promovarea rutelor cultural-turistice în cadrul programului 'România atractivă', ministerul a contractat servicii de promovare, care prevăd marcarea şi semnalizarea locală a zonei, care să reflecte particularităţile zonei, tradiţiile şi să atragă un număr cât mai mare de turişti. Obiectivul acestei investiţii este de a creşte atractivitatea destinaţiilor turistice selectate în zonele rurale din România şi crearea de noi locuri de muncă în industria turistică", a precizat Adrian Creţu.