Alegerile de maine din Franta, in umbra atacului terorist de joi

22.04.2017- Potrivit unui sondaj, realizat înainte de împuşcăturile de pe Champs Elysees din centrul Parisului, Emmanuel Macron era indicat în fruntea cursei, dar cu Marine Le Pen imediat în spatele său.
Dar dincolo de potenţialul impact emoţional pe care l-ar avea asupra alegătorilor aceste ultime atacuri mortale care au lovit Franţa în ultimii doi ani, nimic nu pare să asigure victoria unuia sau altuia în turul doi al alegerilor din 7 Mai, scrie Reuters.
Alţi doi candidaţi sunt la mică distanţă de cei doi.
Sondajul a fost realizat miercuri, înainte de schimbul de focuri de joi în care un poliţist a murit şi alte două persoane sunt rănite grav. Atacul a fost revendicat islamiştii din gruparea Stat Islamic.
Candidata de extremă drepta Marine Le Pen a făcut din imigraţie şi securitate, temele sale cu greutate din campania electorală.
Ea vrea să restrângă controlul la frontierele Franţei, să construiască mai multe închisori şi spune că autorităţile nu fac suficient pentru a-i proteja pe cetăţeni, expuşi atacurilor ca cel de joi. Asemenea atacuri au făcut mai mult de 230 de victime din Ianuarie 2015.
Macron, care între 2014 până în 2016 a fost ministru al economiei în guvernul socialist, a fost criticat în mod repetat de rezultatele de securitate - spune că soluţiile nu sunt aşa de simple precum sugerează Le Pen.