Cea mai eficientă dietă pentru a slăbi

22.12.2016- La studiu au luat parte voluntari supraponderali, cu vârste între 18 și 65 de ani. Aceștia au fost împărţiţi în cinci grupe, în funcţie de regimul alimentar pe care trebuiau să îl urmeze în următoarele șase luni: vegan (care nu include alimente de origine animală), vegetarian (care nu include carne, dar permite consumul altor produse de origine animală: ouă, lactate), pesco-vegetarian (permite consumul de pește), semivegetarian (permite consumul ocazional de carne) și omnivor. Important de menţionat este că nicio categorie de voluntari nu a primit restricţii legate de consumul caloric.
„Participanţii vegani și-au diminuat grăsimea și grăsimea saturată în proporţie mai mare decât grupa pesco-vegetariană, semivegetariană și omnivoră atât în primele două luni, cât și per total”, notează experţii, în publicaţia The International Journal of Applied and Basic Nutritional Sciences.
Potrivit rezultatelor finale, voluntarii care au urmat dieta vegană au slăbit în medie 7,2 kilograme, cu circa 4,3% mai mult decât cei care au urmat regimul bazat și pe consumul de produse animale, notează The State.
„Am dezvoltat, cumva, o fobie de carbohidraţi aici în SUA, când vine vorba de scăderea în greutate. Acest studiu ar putea contribui la atenuarea temerilor oamenilor cărora le plac pastele, orezul și alte cereale, dar doresc să piardă în greutate”, a declarat autoarea studiului, Gabrielle Turner-McGrievy.
Și alţi specialiști în sănătate recomandă dietele vegetariene pentru a lupta eficient împotriva kilogramelor în plus. „Este adevărat că adulţii și copiii care au o alimentaţie vegetariană sunt, în general, mai slabi decât nevegetarienii. Acest lucru s-ar putea întâmpla deoarece o dietă vegetariană include, de regulă, mai multe fructe, legume, cereale integrale și proteine vegetale, alimente mai săţioase și mai puţin bogate în calorii”, punctează experţii Mayo Clinic.
Cu toate acestea, nu toate produsele vegetariene sunt sănătose ori sărace în calorii. Cartofii prăjiţi sau dulciurile fără produse animale, dar bogate în zahăr, sunt două exemple de alimente „de post” care pot duce la câștigarea în greutate. De asemenea, fructele oleaginoase sau untul de arahide au un aport caloric ridicat.
„Elementele de bază ale atingerii și menţinerii unei greutăţi sănătoase sunt aceleași pentru vegetarieni și nevegetarieni: o alimentaţie și un echilibru sănătos între caloriile consumate și cele arse”, conchid experţii de la Mayo Clinic.