Ciugud, prima comună smart din România. Iluminat inteligent, platformă online de plată a impozitelor, colectare selectivă a deșeurilor, școli cu table interactive și catalog electronic

03.12.2019 - Stații de încărcare pentru autoturismele electrice, colectarea selectivă a deșeurilor, iluminat inteligent sau sistem online de plată a impozitelor. Cu așa ceva se poate mândri Ciugud, prima comună smart din România.
Și mai e ceva - tot în premiera pentru noi -școala din localitate este prima unitate de învățământ smart din mediul rural românesc. Aici 120 de elevi din clasele 1-8 învață pe table interactive și tablete în clase iluminate cu sisteme cu senzori.
Școala dispune și de o platformă on-line cu catalog electronic care permite încărcarea și descărcarea unor materiale educaționale sau interacțiunea online profesor - părinte.
Din cea mai modernă comună a României nu puteau să lipsească stațiile de încărcare gratuită pentru autoturismele electrice. De altfel, administrația locală folosește frecvent mașini electrice.
Energia necesară este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice.
Poate unul dintre cele mai accesibile programe este plata online a impozitelor locale. Prin softul instalat și cu ajutorul cardurilor distribuite de către primărie, orice cetățean poate afla ce impozite are de plătit și chiar le poate achita la punctele de plată electronică.
Comuna smart este rezultatul proiectelor europene accesate de autoritățile locale.
Comuna Ciugud este campioană indisputabilă în mediul rural la atragerea fondurilor europene. Nu mai puțin de 28 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene au fost folosite pentru modernizarea comunei.