Eurostat: Copiii români sunt cei mai sănătoși din Europa

10.02.2019 - Potrivit studiului publicat la începutul lunii februarie 2019, 99,4% dintre copiii români sub 16 ani au o stare bună sau foarte bună de sănătate, ceea ce ne plasează în fruntea clasamentului european.
Media europeană a copiilor sănătoși este ușor peste 95%; mai puţin de 1% dintre copiii din toate grupele de vârstă au o stare de sănătate rea sau foarte rea, în timp ce mai puţin de 5% dintre copiii din UE sunt limitaţi în activităţile lor de probleme de sănătate, conform raportului.
În 2017, procentul copiilor sub 5 ani cu o stare bună sau foarte bună de sănătate a variat între 92,4% în Estonia și 99% (și peste) în România, Bulgaria, Malta și Italia.
La grupa de vârstă 5-9 ani, procentul copiilor sănătoși a fost cel mai scăzut în Portugalia (89,3%) și în Letonia (91,2%) și cel mai ridicat în România (99,8%), în Cipru (98,9%) și în Grecia (98,7%).
Un procent mai mic de 90% de copii peste 10 ani în stare bună/foarte bună de sănătate a fost înregistrat în Letonia (88,0%), în Portugalia (88,7%) și în Estonia (89,6%). Ţările cu cei mai mulţi copiii sănătoși din grupa 10-15 ani au fost România (99,1%), Italia (98,4%) și Bulgaria (98,2%).
Pentru mulţi dintre românii care au citit raportul Eurostat, care a împânzit mediul online, faptul că avem cei mai sănătoși copii din Europa trebuie să fi venit ca o surpriză, urmată de câteva semne de întrebare asupra modului în care se armonizează aceste date cu studii mai vechi sau mai recente. O parte din răspuns s-ar putea ascunde în însăși metodologia folosită de Oficiul European de Statistică – datele cu privire la sănătatea copiilor se bazează pe statistici UE privind venitul și condiţiile de viaţă (sondajul EU-SILC). Populaţia de referinţă a fost reprezentată de membrii gospodăriilor din fiecare stat membru UE, iar informaţiile despre sănătatea generală a copiilor de 0-15 ani au fost furnizate de un membru al familiei, în cadrul interviului personal.