Ministerul sanatatii lupta impotriva fumatului

Proiectul legii antifumat ce conţine amendamente care elimină o parte din restricţii a ajuns la Camera Deputaţilor, unde riscă să fie votat în varianta mai permisivă. Ministrul Sănătăţii face acum un apel.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății a declarat: „Unul din trei tineri cu vârste cuprinse între 10 şI 16 ani, adică în jur de 200.000 de copii au fumat o dată în ultimele 30 de zile. Dacă o parte dintre ei vor deveni fumători este şi vina celor care astăzi încearcă să schilodească legea antifumat.”
Tot ministrul afirmă că românii nu cer modificarea actualei forme a legii care trimite fumătorii în spaţii deschise şi departe de copii. Iar un sondaj recent arată că 60 % dintre fumătorii adulţi nu vor ca regulile să fie îmblânzite. Poate şi pentru că au înţeles mesajele medicilor.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI a subliniat: „Cei care sunt expuși fumatului fac parte dintre clienții noștri siguri și fideli. Adică șansa să faci un infarct, un AVC, să ai boli pulmonare cronice și foarte grave sunt corelate și crește această șansă întotdeauna.”
Anual, 42.000 de români sunt ucişi de bolile provocate de fumat. Iar statul a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru tratamentul a două milioane de pacienţi fumători.