Coreea de Sud: O femeie care prezenta simptome de gripă a refuzat testarea şi a continuat să meargă la o biserică locală îmbolnăvind zeci de oameni

22.02.2020 - Un oraş sud-coreean a cunoscut o creştere bruscă a cazurilor de infecţii cu coronavirus după ce o femeie care prezenta simptome de gripă a refuzat testarea şi a continuat să meargă la o biserică locală îmbolnăvind zeci de oameni, relatează The Guardian.
Oraşul sud-correan Daegu, cu o populaţie de 2.5 milioane de locuitori, a devenit un oraş-fantomă după ce autorităţile sanitare au anunţat că majoritatea celor 31 de noi cazuri apărute joi, într-o singură zi, se află în legătură cu o femeie de 61 de ani, adeptă a credinţei asociate bisericii lui Isus Shincheonji, care a mers la mai multe slujbe în timp ce avea simptome catalogate de ea ca „răceală”.   Până în prezent 37 de credincioşi ai bisericii au fost confirmaţi cu coronavirus, în timp ce 90 manifestă simptome şi aşteaptă să fie testaţi.
„Suntem într-o criză fără precedent”, a transmis Kwon Young-jin, primarul oraşului. Centrul de control al bolilor infecţioase din Coreea de Sud a comunicat că aproape jumătate din cele 82 de infecţii raportate în Coreea de Sud până în acel moment au fost transmise de acest „super spreader”. Femeia a făcut febră pe 10 februarie, dar a refuzat de două ori să fie testată pe motiv că nu a călătorit recent în străinătate şi e doar răcită.
Ea a participat la cel patru slujbe înainte să fie diagnosticată. Administraţia oraşului a transmis că în oraş sunt circa 1.000 de adepţi Shincheonji – aceştora li s-a solicitat să intre în autocarantină şi să rămână izolaţi de familiile lor.
90 dintre ei care manifestă deja simptome urmează a fi testaţi „cât mai curând posibil”, după cum a anunţat primarul oraşului Kwon Young-jin.   
Acesta a cerut o implicare mai activă din partea guvernului de la Seul şi a numit reacţia la nivel naţional ca „inadecvată”. Grădiniţile şi bibliotecile au fost închise, începerea şcolii ar putea fi amânată, iar marile centre comerciale au devenit pustii. Concertele unor trupe de K-pop ce urmau a avea loc pe 8 martie au fost amânate. Ministrul de interne a consemnat militarii staţionaţi în oraş în barăci unde nu le sunt premise vizitele. Armata americană a impus restricţii similare la baza sa din oraş - sute de militari alături de membri ai familiei şi angajaţi civili sunt afectaţi . 
 
sursa: The Guardian/ Adevărul/ Digi 24