Săptămână de foc în Europa. Continentul va fi cuprins de un val de căldură din Sahara

23.07.2019 - Un val de căldură din Sahara va pune stăpânire pe mare parte din bătrânul continent. Cele mai mari temperaturi vor fi în Franța, avertizează meteorologii.
Franța se pregătește pentru al doilea val de caniculă. Temperaturile vor crește treptat de mâine, iar la mijlocul săptămânii acestea vor deveni greu de suportat:  40 - 42° Celsius. Meteorologii spun că aerul cald din peninsula Iberică se va deplasa apoi spre Belgia, Luxemburg și Elveția.
Francezii sunt sfătuiți să se protejeze de temperaturile foarte ridicate și să respecte măsurile activate de planul de caniculă. Deplasările vor fi limitate la strictul necesar, iar programul de lucru adaptat caniculei excepționale.
Primul val de caniculă de la sfârșitul lunii iunie a înregistrat și un record de temperatură: 46° Celsius, într-o localitate din sudul Franței. Acum, meteorologii se așteaptă la 40 - 42 de grade Celsius.
Autoritățile se tem că temperaturile ridicate vor spori pericolul incendiilor de vegetație, iar în regiunile atinse de căldură se vor impune restricții legate de consumul de apă.
Canicula a accentuat deja seceta instalată în Franța de câteva săptămâni. Rezervele de apă din sol sunt puține, iar agricultorii sunt îngrijorați și se tem pentru recoltele din această toamnă.
Specialiștii pun al doilea val de caniculă pe seama încălzirii globale și spun că aceste episoade vor fi din ce în ce mai numeroase. Previziunile sunt de-a dreptul înfricoșătoare: peste 20 de ani ne putem aștepta la temperaturi de 50° Celsius.