Specialiștii subliniază necesitatea realizării Registrului Național Unic de Diabet

Specialiștii atrag atenția că în România numărul persoanelor cu diabet și prediabet a crescut foarte mult iar autoritățile trebuie să ia măsuri urgente, printre acestea numărându-se realizarea Registrului Național Unic de Diabet, dar și adoptarea unui plan privind prevenția și diagnosticul timpuriu.
Directorul Direcției Programe Curative din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Oana Costan, a declarat joi, că bugetul alocat în acest an programului național de diabet zaharat este de cinci ori mai mare față de 2006. Acest buget reprezintă 21,77% din totalul creditelor de angajament alocate pentru medicamente în cadrul programelor naționale, a precizat ea.
"În ultimii 10 ani, numărul de pacienți care beneficiază de tratament pentru diabet zaharat aproape că s-a dublat: dacă în 2006 au fost tratați 363.131 bolnavi, în 2016 au intrat în program 712.414 bolnavi", a informat dr. Oana Costan în cadrul dezbaterii "Strategii prioritare în managementul diabetului zaharat de tip 2 — diagnostic timpuriu și acces la tratament eficient — priorități politice", organizată de revista Politici de Sănătate, sub auspiciile Comisiei pentru sănătate a Senatului.